Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Motion och vänner hjälper Borgåbor genom pandemin

Från 2021
Uppdaterad 10.08.2021 13:33.
En medelålders kvinna i jeans och ljusröd t-skjorta stavgår över gångbron i Borgå. Hon tittar in i kameran och ler.
Bildtext Att promenera med vänner och samtidigt tala av sig lite hjälper Bodil Melén klara coronatiden.
Bild: Yle / Mira Bäck

Coronaläget har försämrats och vi har förmodligen ytterligare en höst med restriktioner framför oss. Yle Östnylands reporter tog en promenad längs med Västra åstranden för att fråga Borgåbor hur det är med orken under den fortgående pandemin.

Augustiförmiddagen är mulen men stövlarna och paraplyet visar sig vara onödiga, liksom den alltför varma jackan. Petteri Änkilä är klädd betydligt lättare i t-skjorta och shorts, men så har han också cyklat till Borgå ända från Brändö i Helsingfors.

Änkilä har stannat vid ån för att fotografera de ikoniska röda träbodarna på andra sidan. Han njuter av sin sista semesterdag med en cykelutfärd och berättar att han orkat rätt bra under pandemin.

- Det tyngsta har varit att titta på mina tonåringar. Jag tror att det har varit svårast för dem. För vuxna är det lättare att se att det här går över och livet fortsätter. För tonåringar som inte har så långt perspektiv är det tungt att sitta hemma då de inte kan gå till skolan eller träffa kompisar, säger Änkilä.

En man står med en cykel och tittar leende in i kameran. Bakom honom syns Borgå å och röda träbodar.
Bildtext Änkilä har cyklat till Borgå från Helsingfors. Det tyngsta för honom har varit att följa med hur de egna tonåringarna har det.
Bild: Yle / Mira Bäck

Han berättar att han njutit av naturen, cyklat och sprungit i skogen samt tillbringat mer tid med familjen under coronatiden.

- Jag tror man måste ta hand om sin kondition, det är bra både för hjärnan och kroppen. Man orkar bättre med att jobba och stå ut med coronan om man tränar och håller sig i bra skick, säger Änkilä.

Coronatrötthet

Att Änkilä fått båda doserna coronavaccin hjälper honom tro på att ett mer normalt liv hägrar. Samtidigt har han också märkt att många börjar bli trötta på att behöva följa alla coronarestriktioner och -regler.

Änkilä berättar att han och familjen gått på bio kvällen innan. Trots att man ska använda munskydd i biosalongen var cirka en femtedel av besökarna utan, enligt Änkiläs uppskattning.

- Folk orkar inte bry sig mera. Förstås blir man trött, säger han.

Änkilä hoppas det ska bli lättare att ordna och gå på olika evenemang, så som konserter och teater. Han är inte orolig för att gå på evenemang, bara det går att hålla avstånd och folk använder munskydd.

En liten bit ifrån sitter Joonas Ahola på en bänk och tittar mot vattnet. Han säger att coronaviruset inte påverkat honom eller hans ork.

- Jag är en enstöring annars också, säger Ahola med ett leende.

Han berättar att han nyss flyttat hit från Kouvola.

- Nog är folk mer noggranna i Borgå än i Kouvola. Man använder oftare munskydd och tvättar händerna mer, säger Ahola.

Han har inte märkt att den sociala pressen på att följa coronarestriktioner skulle ha blivit mindre, tvärtom.

- Jag fick mördande blickar när jag inte använde munskydd, säger Ahola.

Promenera mera

Aila Kärnä kommer emot vid gångbron med sin rollator. Hon har bra och dåliga dagar, men säger att hon överlag är nöjd och att hon haft en bra sommar.

- Coronaviruset har inte riktigt påverkat mig. Jag har en man som hjälper mig, och vi kommer bra överens. Jag har några goda vänner som jag brukar gå ut och gå med, och så promenerar jag ganska mycket för mig själv.

Ann-Britt Hedman säger att hon orkat både bättre och sämre, men ändå rätt bra under coronatiden.

- Jag försöker vara ute och promenera varje dag. Och så har jag några vänner som jag brukar träffa på torget och dricka kaffe med, säger Hedman.

Hon hoppas att det ska gå att umgås lite mera så småningom. Både Hedman själv och de flesta andra i hennes bekantskapskrets har redan fått två vaccindoser.

En äldre dam står på gångbron i Borgå och tittar in i kameran. Bakom henne syns Borgå å.
Bildtext Ann-Britt Hedman är aktiv inom Borgå svenska pensionärsförening, och hon hoppas det snart ska gå att träffas mer både inom pensionärsföreningen och församlingen.
Bild: Yle / Mira Bäck

- Det tyngsta har varit isoleringen och känslan av att man inte riktigt vet om man vågar eller inte, och att hela tiden behöva överväga om man kan gå någonstans eller inte. Jag har ändå räknat med att det är ganska tryggt att vara ute.

Det som hjälper Hedman orka är mannen där hemma och vännerna runtomkring som hon haft mycket kontakt med via telefon.

- Det har gett ork.

Hedman tycker Borgå skött coronapandemin rätt bra. Hon är nöjd med att barn och unga kan återvända från sommarlovet till närundervisning i skolorna.

Borgå får 8+ i coronavitsord

Sist men inte minst möter vi ännu två glada damer som kommer gåendes med gångstavar över gångbron. Det är Bodil Melén och Annukka Kindstedt.

- Själv tycker jag nog man blivit van med det här. Vi går ut och gå och simmar då simhallen är öppen. Man saknar inte längre resandet, säger Melén.

Enligt Kindstedt måste man bara orka. Det hon saknat mest är kulturevenemangen, att kunna gå på konsert eller lyssna på levande musik i barer.

Melén säger att hon inte känner sig otrygg på evenemang, men att hon tycker det är skönt att kunna vara hemma.

En medelålders kvinna i ljusröd t-skjorta står leende på gångbron i Borgå och håller i ett par gångstavar.
Bildtext Bodil Melén har saknat att kunna resa, men hon trivs numera med att vara hemma.
Bild: Yle / Mira Bäck

Att gå på långa promenader med vänner och prata om situationen är Meléns och Kindstedts recept för att orka vidare.

De bor båda i Borgå. Melén tycker staden klarat coronatiden ganska bra.

- Ibland har de kanske tagit för mycket modell av Helsingfors, vi kanske kunde ha klarat oss med lite mindre regler här. Men riktigt bra, åtta plus, säger Melén och skrattar till.

Motion och vänner hjälper Borgåbor orka genom pandemin

4:23

Diskussion om artikeln