Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige förbereder redan en tredje vaccindos – men professorer vädjar om att vaccinera fattigare länder först: "En absurd ojämlikhet"

Uppdaterad 10.08.2021 08:23.
Sjukskötare vaccinerar en dam.
Bildtext Redan under hösten kan vissa riskgrupper vaccineras med en tredje dos i Sverige.

Svenskar i vissa riskgrupper kan vaccineras med en tredje dos mot corona redan under hösten, enligt Folkhälsomyndigheten. Professor och infektionsöverläkare Anna Mia Ekström vill att man lyssnar på WHO och vaccinerar befolkningen i de fattigare länderna först.

En större andel av den svenska befolkningen kommer sannolikt att erbjudas en tredje dos covidvaccin nästa år och vissa grupper kan vaccineras redan under hösten, enligt Folkhälsomyndigheten. Det här på grund av att man är orolig för att skyddet från de första vaccineringarna går ner.

– Vi ser inga tecken på att någon tappar immunitet, men det finns å andra sidan ingenting som talar för att de här vaccinerna ger livslång immunitet. Det kommer att vara ett vaccin som behöver fyllas på, frågan är bara när och om alla behöver en påfyllnadsdos, säger Anders Tegnell, stadsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten till nyhetsbyrån TT.

Anders Tegnell vid presspodium.
Bildtext Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell säger att en tredje dos kommer att behövas.

Samtidigt som Sverige förbereder sig för en eventuell tredje dos uppmanar Världshälsoorganisationen WHO de rika länderna att vänta åtminstone till slutet av september med att fatta beslut om att erbjuda ännu en vaccindos. Från WHO:s håll hoppas man på att åtminstone 10 procent av befolkningen i alla länder ska vara vaccinerade innan man erbjuder en tredje dos.

– Jag tycker att det är ett rimligt ställningstagande. Vi behöver ha en beredskap för en tredje dos för att när vi tappat immunitet så hamnar vi i ett annat läge. Men det är inte det WHO pratar om, de pratar om att man ger en tredje dos nu, för säkerhets skull, sade Anders Tegnell i Morgonpasset i P3 för några dagar sedan.

Israel var det första landet att erbjuda en tredje dos till sin befolkning, och Tyskland och Frankrike planerar att rulla ut den tredje dosen till vissa riskgrupper i september.

– Just nu har över hälften av medborgarna i höginkomstländer fått en första, och de flesta också en andra dos, medan en procent i låginkomstländerna har fått en första dos. Så det är en absurd ojämlikhet vi talar om, säger Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepiemiologi och infektionsöverläkare vid Karolinska institutet.

Varianter uppstår vid samhällsspridning

Anna Mia Ekström menar att det är orimligt att de rikare länderna nu börjar erbjuda sin befolkning en tredje dos, trots att man från forskarhåll inte är överens om att den behövs ännu.

– Däremot vet vi att man som ovaccinerad löper en betydligt större risk att bli sjuk och dö, och pandemin leder också till katastrofala nedstängningar med fruktansvärda konsekvenser i form av fattigdom, svält och barnadödlighet i fattigare länder. Att de får en första och en andra dos är oerhört mycket viktigare än att vi i de rikare länderna ger en tredje dos just nu, som möjligtvis har en effekt på marginalen, säger Ekström.

Anna Mia Ekström tittar in i kameran.
Bildtext Anna Mia Ekström hoppas på att de rikare länderna lyssnar på WHO.

Hon får medhåll av Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet och deltidsanställd vid Folkhälsomyndigheten. Han menar att det är bra att Sverige har en beredskap för att kunna rulla ut en tredje dos vid behov, men för tillfället ska man fokusera på att hjälpa de fattigare länderna.

– Så fort vi ser att det börjar hända något i samhället, eller om det kommer signaler från England eller från Israel om att skyddseffekterna plötsligt är borta, så kan vi trycka på knappen och komma igång. Men just nu ska vi titta på de fattigare länderna, säger han.

En person med munskydd fyller en nål med Pfizers coronavaccin.
Bildtext Israel erbjuder redan nu en tredje dos av Pfizer-Biontechs coronavaccin till delar av sin befolkning.

Enligt Mirazimi är det viktigt att vaccinera globalt för att rädda liv, men också för att förhindra att viruset förändrar sig.

– Har vi en samhällsspridning någonstans i världen kan vi få nya varianter av viruset. Förr eller senare kommer det varianter som vaccinet inte biter på, och då börjar karusellen igen, säger han.

Ali Mirazimi tittar in i kameran med en tegelvägg i bakgrunden.
Bildtext Ali Mirazimi tycker att det är viktigt att Sverige har en beredskap för en tredje dos.

“Finland och Sverige kan gå i bräschen”

Anna Mia Ekström sitter med i en av WHO:s expertgrupper under Covax, det världsomspännande initiativet som vill försäkra tillgången till covidvaccin runtom i världen. Covax mål är att kunna vaccinera 20 procent av befolkningen i alla världens länder, vilket skulle betyda att man täckt riskgrupperna och sjukvårdspersonalen.

– Hade vi fördelat de vacciner vi nu har gett i världen jämnt från början, så hade vi redan nått det målet. Då hade vi i stort sett haft pandemin under kontroll, säger Ekström.

Ekström säger att en delorsak till att man inte lyckats med detta är att politiker har uppfattats som starka om de satt ned foten och krävt att den egna befolkningen fått vaccin först. Men det har också funnits en hel del rädsla och oro, både i samhället och bland politikerna.

En man med hatt i Guatemala får vaccinet.
Bildtext En man i Guatemala blir vaccinerad. Guatemala är ett av de länder som får vaccin genom Covax.

Den rädslan har minskats i takt med att en stor del av befolkningen vaccinerats och dödligheten sjunkit. Därför tror hon att flera länder nu kommer följa WHO:s vädjan om att vänta med den tredje dosen och istället låta de fattigare länderna få de vaccindoserna som finns tillgänliga.

– Jag tycker det är fullt rimligt att vi i Sverige och Finland går i bräschen och föregår med gott exempel och säger att vi tycker att WHO:s vädjan är fullt rimlig, vi stödjer den, säger Ekström.

Troligt att fler erbjuder tredje dos

I Finland, Danmark och Norge avvaktar man ännu med att ge ett besked om när en tredje dos kan vara aktuell, men enligt Ali Mirazimi kommer boosterdosen att behövas.

– Vaccinerna kommer med stor sannolikhet inte att ge livslångt skydd och förr eller senare försvinner skyddet. De sköraste kommer att drabbas av covid, och då behöver de vaccinering för att få upp skyddet. Men när den tredje dosen kommer behövas vet vi inte ännu, säger Mirazimi.