Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa fullmäktige höll sitt första möte – Joakim Strand fortsätter som ordförande: "Vi är i ett historiskt brytningsskede i Vasa stad"

Från 2021
Mansperson står utomhus i sommargrönska.
Bildtext Joakim Strand.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Mötet drog ut på tiden och då det återupptas ska man ännu förhandla om könsbalansen gällande ersättarna i stadsstyrelsen.

På mötet, som var nya fullmäktiges första, tillsattes flera förtroendevalda till olika positioner.

Joakim Strand (SFP) fortsätter som fullmäktigeordförande i Vasa. Som vice ordförande utsågs Tommi Mäki (Saml). Till andra vice ordförande valdes Päivi Karppi (Sannf). 

– Första mötet handlar ofta om att välja människor till olika positioner och man kan säga att vi kom 99 procent i mål. Vi avbröt mötet och vi kommer ännu att förhandla lite om könsbalansen gällande ersättarna i stadsstyrelsen. Men med alla andra delar kom vi i mål, säger Joakim Strand.

Stora investeringar och etableringar aktuella under mandatperioden 2021-2025

Enligt Strand bordlades till ganska stor del sådant som gäller samkommuner.

– Eftersom det innebär förhandlingar på kretsnivå och dom förhandlingarna kommer att slutsföras inom augusti.

Till stadsstyrelsens ordförande valdes Maria Tolppanen (SDP). Som första vice ordförande i stadsstyrelsen utsågs Marko Heinonen (Saml) och till andra vice ordförande utsågs Anne Rintamäki (Sannf).

– Stadsstyrelsen kommer inom sig utse olika sektioner, och en intressant och tung post är ordförandeskapet till den nya välfärdssektionen som Anne Salovaara-Kero (SFP) kommer besitta. Det är garanterat en spännande post.

Vasa stad fotat högt uppe under sommartid.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Strand var nöjd med att arbetet har kommit så långt trots att mötet fick avbrytas.

– Det är väldigt viktigt att man får en bra start på en ny mandatperiod, för det här gänget kommer sitta 2021-2025. Och då är det viktigt att alla känner att man har sådana positioner som man vill och kan sköta, och där man bäst kan utveckla regionen.

– Jag sa själv i mitt inledningsanförande att den här kommande perioden kommer bli jätteintressant. Vi kan säga att vi är i ett historiskt brytningsskede i Vasa stad med tanke på hur enorma investeringar som är på gång, både offentliga och privata men i synnerhet privata industriinvesteringar och etableringar som strävar till att skapa många fler arbetsplatser i regionen. Vilket i sin tur stärker högskolorna, sjukhuset, infrastrukturen, våra förbindelser med tåg, flyg och båt. Så det ska bli spännande att jobba vidare, säger Strand.

Fullmäktige återupptar mötet igen på tisdag.

Diskussion om artikeln