Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Första mötet för Kimitoöns nya kommunfullmäktige: "Jag har rätt stora förväntningar på den nya mandatperioden"

Kommunfullmäktigeledamöter i Kimitoön sitter i ett auditorium under första mötet sedan valet.
Bildtext Under mandatperiodens första möte valdes medlemmar till olika nämnder, och så utsågs även ordförande för kommunfullmäktige och styrelse.

Kimitoöns nya fullmäktige sammanträdde för första gången denna mandatperiod för att välja medlemmar till olika nämnder, utse ordförande för kommunfullmäktige och för att utse kommunstyrelsen. Det är Svenska folkpartiet som leder kommunfullmäktige även i år.

Det var Daniel Wilson från Svenska folkpartiet som fick mandat att fortsätta som ordförande för kommunfullmäktige, och till första vice ordförande valdes Eva Stina Hellbom från Socialdemokraterna. Även styrelseordförande Wilhelm Liljeqvist från SFP omvaldes för en till mandatperiod.

Kommunfullmäktigeledamot Daniel Wilson framför träd.
Bildtext Daniel Wilson från SFP valdes till ordförande för kommunfullmäktige.

Wilson säger att han har rätt stora förväntningar på mandatperioden som kört igång.

- Det sker jättemycket förändringar för kommunens del i och med social- och hälsovårdsreformen, och sedan tycker jag att det även borde finnas en chans att utveckla själva fullmäktigearbetet till ett lite annat sätt.

SFP är det största partiet på Kimitoön med 13 platser i fullmäktige, följt av SDP med 5 platser.

Både bekanta och nya namn bland de invalda

Satu Söderström är ett nytt namn i Kimitoöns fullmäktige och den första kommunfullmäktigeledamoten från Sannfinländarna i Kimito. Det första mötet ser hon positivt på trots att mötet blev långt tidmässigt på grund av bland annat valet av ordförandeposterna för kommunfullmäktige.

- Det var helt prima, men mötet var rätt långt och lite tungt på grund av att coronapandemin ännu pågår och man måste använda munskydd, så blev luften rätt tung till slut. Förstås önskade jag också det bästa med tanke på nämndplatser. Mötet var lite tufft i det hela men jag var mycket glad med slutresultatet, konstaterar hon.

Söderström fick en plats som ordinarie medlem i Finska skolsektionen.

Bild på Satu Söderström, kommunfullmäktigeledamot, som står framför två träd.
Bildtext Satu Söderström, 41, Sannfinländarna.

Söderström hoppas på ett gott samarbete partierna emellan, hon säger att hon hoppas att de är färdiga att lyssna och att förbättra bilden de har av Sannfinländarna.

- Jag hoppas att alla kan samarbeta med öppna hjärtan och är redo att lyssna.

Marjaana Hoikkala från centerpartiet är tillbaka i kommunfullmäktige efter en paus på fyra år.

- Jag var lite nervös först över hur det skulle gå, men jag fick så bra mandat att jobba för kommunen med, så jag väntar ivrigt på de kommande fyra åren, säger hon.

Bild av Marjaana Hoikkala, kommunfullmäktigeledamot, står framför Villa Lande.
Bildtext Marjaana Hoikkala, 36, centerpartiet.

Enligt henne är det trevligt att det både finns flera bekanta i kommunfullmäktige, men också flera nya människor som hon ser fram emot att lära känna och samarbeta med.

Ledamöterna med en medelålder på 55 år vill jobba för de unga

I Kimitoöns nya kommunfullmäktige är representationen av kommunens ungdom obefintlig, den yngsta invalda är 35 år gammal. Medelåldern på de invalda ligger på 55 år. Hoikkala hör till en av de yngsta kommunfullmäktigeledamöterna.

- Det är ganska tråkigt, jag är 36 år och jag tycker inte det är så jätteungt. Jag hoppas att alla unga ändå ska få sin röst hörd, det ska vi jobba för, säger Hoikkala.

Också Söderström hade önskat att det fanns flera yngre personer i kommunfullmäktige.

- Världen ändras så jättefort, och för att kunna hänga med i alla förändringar i samhället, måste man också ha med sådana som har erfarenhet av det nya i samhället.

Diskussion om artikeln