Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Man misstänks ha valt fångar till "dödskommissionen" i Iran – historisk rättegång om massavrättningar inleds i Sverige

Från 2021
Bilder på offer för massavrättningarna i Iran
Bildtext Försättsbladet på rapporten Blood-soaked secrets: Why Iran’s 1988 prison massacres are ongoing crimes against humanity. Amnesty International har arbetat länge för att människorättsbrotten i Iran 1988 ska utredas.
Bild: Amnesty International

I dag inleds en omfattande rättegång i Stockholms tingsrätt mot en 60-årig iransk man. Mannen misstänks för delaktighet i massavrättningar av politiska fångar i Iran på 1980-talet.

Mannen greps på Arlanda flygplats i november 2019 när han skulle besöka Sverige. Han har suttit häktad sedan dess.

Massavrättningarna en mörk fläck i Irans moderna historia

Massavrättningarna är fortfarande ett omdebatterat ämne och bland annat människorättsorganisationen Amnesty har jobbat för att händelserna ska utredas internationellt.

I juli 1988 stängde plötsligt det iranska styret, med Ayatollah Khomeini i spetsen, ner mängder av fängelser och förbjöd familjer och anhöriga att besöka fångarna. Under veckorna som följde avrättades minst 5 000 människor.

Merparten av de personer som fängslades, utsattes för tortyr och sedermera avrättades var utpekade av regimen som politiska fiender och tillhörde organisationen Iranska Folkets Mujahedin.

Ebrahim Raisi mikrofonien takana.
Bildtext Iran valde nyligen Ebrahim Raisi till ny president – en man som påstås ha nära kopplingar till massavrättningarna 1988
Bild: Abedin Taherkenareh / EPA

Bland dem som pekas ut som delaktiga i episoden är Irans nyvalda president Ebrahim Raisi, som då ska ha varit chef för den man som nu står åtalad i Sverige.

Iran har inte erkänt att avrättningarna har inträffat.

En unik och jättelik rättegång

Den åtalade mannen arbetade 1988 som jurist och ska ha varit delaktig genom att välja ut vilka fångar som skulle ställas inför en domstolsliknande grupp, den så kallade ”dödskommissionen”. Han misstänks ha berövat ett stort antal fångar livet och orsakat svårt lidande.

Åklagarna i fallet anser att många av hans handlingar kan jämställas med tortyr och omänsklig behandling. Den 60-årige iraniern förnekar all inblandning i massavrättningarna.

Cirka 70 personer från Europa, Nordamerika och Australien har kallats in för att dela med sig av sina erfarenheter av massavrättningarna under rättegången.

Rättegången, som väntas bli ett av de största internationella brottmålen hittills i Sverige, beräknas pågå till och med april 2022.

Källor: SVT, SR, TT, Amnesty, Reuters