Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fallet med Försörjningsberedskapscentralens misslyckade köp av andningsskydd går till åtalsprövning

Från 2021
Försörjningsberedskapscentralens skylt i Helsingfors.
Bildtext Centralkriminalpolisen inledde sin förundersökning om Försörjningsberedskapscentralens misslyckade miljonköp av andningsskydd i april 2020.
Bild: Silja Viitala / Yle

Centralkriminalpolisen har nu avslutat sin förundersökning kring Försörjningsberedskapscentralens anskaffning av skyddsutrustning och fallet går vidare till åtalsprövning.

Centralkriminalpolisen inledde sin förundersökning i april 2020. Vid förundersökningen utreddes om centralen vilseleddes att skaffa andningsskydd som inte uppfyllde kraven.

Försörjningsberedskapscentralen beställde skydd för flera miljoner euro på grund av coronapandemin. Det visade sig att skyddsutrustningen inte höll måttet och centralen fick hård kritik till och med av landets högsta ledning, varefter vd Tomi Lounema avgick.

Helsingfors tingsrätt förlängde tidsfristen för att väcka åtal till augusti 2021.

Två personer misstänks för grovt bedrägeri

Två personer misstänks för grovt bedrägeri i fallet. 

"Vid förundersökningen utreddes om Beredskapscentralen orsakades skada då den fick felaktig information eller inte fick sådan relevant information som kunde ha haft betydelse då beslutet om att skaffa skydd fattades", säger undersökningsledaren, kriminalöverkommissarie Mikko Laaksonen vid Centralkriminalpolisen i ett pressmeddelande.

Under förundersökningen beslagtog polisen tillgångar motsvarande ett värde på sammanlagt över tre miljoner euro och två bilar.

Också andra förundersökningar kopplade till fallet har avslutats

Polisen utredde också misstänkt grov penningtvätt och grov förskingring och missbruk av förtroendeställning i samband med härvan kring skyddsutrustningsaffären.

Gällande dessa brottsmisstankar har åklagaren fattat beslut om att begränsa förundersökningen, i enlighet med polisens förslag. Det betyder att förundersökningen inte görs eller att förundersökningen läggs ned, även om åklagaren har orsak att misstänka att ett brott har begåtts.

Tidigare i våras överlämnades också förundersökningen som gäller Försörjningsberedskapscentralens interna verksamhet till åklagarmyndigheten för åtalsprövning.