Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Förbundet stoppar stallets överklagan – Sebastian Vettels diskning kvarstår

Sebastian Vettel.
Bildtext Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel tog en sensationell andraplats i Ungern men diskades sedan från loppet. Aston Martin försökte överklaga diskningen men har nu stött på patrull från internationella bilsportförbundet Fia.

F1-loppet på Hungaroring för en dryg vecka sedan blev händelserikt och två oväntade förare körde om segern. Esteban Ocon och Sebastian Vettel fajtades länge i täten men till slut höll fransmannen undan.

Andraplatsen var ändå en stor framgång för Sebastian Vettel och Aston Martin men glädjen blev kortvarig. Några timmar efter loppet diskades Vettel eftersom han hade för lite bränsle kvar i tanken.

Enligt reglerna måste det finnas en liter kvar för bränsleprov efter en tävling, men internationella bilsportförbundet Fia fick bara ut tre deciliter ur Vettels bil.

Enligt Aston Martin var det problem med bränslepumpen i Vettels bil och deras data visade att det skulle finnas 1,44 liter kvar. Stallet valde därför att överklaga diskningen till Fia.

"Kände att bevisen var relevanta"

För att överklagan ska tas upp krävs det att stallet presenterar nya bevis – något som Aston Martin nu har gjort men som Fia inte anser är tillräckligt. Därför kvarstår Vettels diskning.

– Sebastian gjorde ett briljant lopp i Ungern och vi är tacksam över att vi fick möjligheten att presentera nya bevis som vi upptäckte efter tävlingen.

– Vi kände att bevisen var relevanta och att Vettel borde få tillbaka sin andraplats, men tyvärr var Fia av annan åsikt. Det här är en besvikelse, säger stallchefen Otmar Szafnauer i ett pressmeddelande.

Aston Martin kan göra en ny överklagan och enligt Szafnauer kommer man nu överväga om man tänker driva ärendet vidare.

Resultatet från Ungerns GP är därmed att Lewis Hamilton blir tvåa och Carlos Sainz trea. Vettels diskning gjorde också att Kimi Räikkönen flyttades upp till tionde plats.