Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vattenmelon och gurka den varma sommarens vinnare – havre- och kornskörden klart mindre på grund av torkan

Från 2021
Ohrapelto
Bildtext Kornskörden är en av de stora förlorarna efter sommarens värme och torka.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Det torra och ovanligt varma vädret har lett till mindre sädesskördar och tidigare tröskning. Särskilt havre- och kornskörden har lidit av torkan, medan bland annat vattenmelon och gurka gett goda skördar på många håll.  

Tröskningen av olika grödor inleddes tidigare än vanligt, på vissa håll redan i mitten av juli, skriver lantbrukarnas utvecklings- och rådgivningsorganisation ProAgria.

Hettan och torkan har försnabbat höstskörden och de första råg- och höstgrödorna tröskades i slutet av juli och början av augusti.

På kustområdena i Södra Finland, i Tavastland och Södra Karelen är tröskningen av råg redan avslutad. I Satakunta och Savolax pågår tröskningen och i norra Finland har den precis inletts.

Råg- och höstgrödeskördarna uppskattas bli goda på de flesta håll, men med tanke på hur utsikterna i våras har skörden ändå varit en besvikelse, skriver organisationen.

Korn- och havreskördarna led mest

Av vårsäden har kornskörden lidit mest av torkan. Kornskörden uppskattas uppgå till enbart 40-60 procent på de värsta drabbade områdena och 70-80 procent på andra håll i landet.

Kourallinen kauran akanoita
Bildtext Havreskörden blir också mindre än vanligt på grund av den varma sommaren.
Bild: Elina Rantalainen / Yle

Havreskörden ser ut att bli ungefär lika dålig som kornskörden. Däremot uppskattas vårveteskörden uppgå till ungefär 70-80 procent av den vanliga.

Potatis- och sockerbetsodlingarna har inte lidit lika mycket av torkan. På de flesta håll uppskattas skörden bli ungefär 70-90 procent av det normala.

Gynnande väder för gurka, vattenmelon och sockermajs

Sommarens rekordhetta och torkan har också påverkat trädgårdsväxter och -grönsaker.

Vissa grönsaker som älskar värme, så som gurka, vattenmelon och sockermajs, har gett väldigt goda skördar på de gårdar där man kunnat vattna tillräckligt. 

Däremot har salladsskörden lidit av värmen som också försämrat jordgubbsskördens kvalitet och bärstorleken.

Vinbären har mognat tidigare än vanligt och både skörden och storleken på bären är något mindre än vanligt.

valkoherukkaa kerätään isolla vijelyalueella isolla koneella
Bildtext Vinbären mognade tidigare än vanligt i år.
Bild: Riina Mäentausta / Yle

Hallonen mognar för tillfället i snabb takt i hela landet. Trots det torra vädret ser hallonskörden ut att bli ungefär normal och bärkvaliteteten är god. 

Av grönsakerna har frilandsgurka, zucchini, ärtor och bönor gett en god skörd i år på de odlingsställen där det funnits möjlighet till vattning. Värmen har också påskyndat kålskörden i år.