Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Polisens övervakning avslöjade 124 rattfyllerifall

Poliisin puhalluskoe
Bildtext Polisen intensifierade övervakningen av rattfylleri under den första veckan i augusti. En stor del av trafikolyckorna med dödlig utgång sker under sommaren.

Polisens riksomfattande intensifierade rattfylleriövervakning förra veckan resulterade i 92 rattfyllerifall som berodde på alkohol och 32 fall där förarna använt narkotika.

Dessutom blåste över 300 förare ett resultat i alkotestet som låg under gränsen för rattfylleri.

Polisen skärpte övervakningen av rattfylleri i hela landet, särskilt på sommarstugeorter, mellan den 2 och den 8 augusti. Ungefär 3 000 arbetstimmar användes för övervakningen.

Under den intensifierade övervakningen tog polisen alkoholutandningsprov på cirka 20 000 förare och gjorde 159 drogsnabbtest. I samband med övervakningen påträffades dessutom 64 efterlysta personer.

Sommaren högsäsong för allvarliga trafikolyckor

Över en tredjedel av alla olyckor med dödlig utgång inträffar i juni–augusti. En typisk sommarolycka som leder till personskador är dikeskörning i hög hastighet utanför tätortsområdet.

"På sommaren ökar fallen av grovt äventyrande av trafiksäkerheten, till exempel rattfylleri och kraftig fortkörning. Alkohololyckorna inträffar i synnerhet i juli–augusti under lördagens och söndagens första timmar. Nätterna under veckosluten och de första timmarna på småtimmarna är tidpunkter när det ofta sker olyckor", säger polisinspektör Kari Onninen vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.