Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stress är inget som drabbar Ann-Sofie Silvennoinen trots coronaspäckade arbetsuppgifter: "Jag tar dagen som den kommer och ägnar tid för mig själv"

Från 2021
En kvinna.
Bildtext Trots att det senaste ett och ett halvt året varit utmanande, är Ann-Sofie Silvennoinen stolt över vad Borgå stad och social- och hälsovårdssidan åstadkommit.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

I ett och ett halvt år har Borgås social- och hälsovårdsdirektör haft bordet fullt med coronarelaterade arbetsuppgifter. Vi träffade henne efter semestern.

Det är tisdag morgon och Borgå social- och hälsovårdsdirektör, Ann-Sofie Silvennoinen, är redo för sin andra arbetsdag efter sommarsemestern.

Vid det här laget har hon vant sig vid den nya tillvaron, med allt vad coronapandemi heter.

Ett och ett halft år av ovisshet och stora beslut har präglat Silvennoinens arbete, men det är inget hon låter gå ut över fritiden.

– Jag hade tre veckor semester i juni och en nu i augusti. Det har gått bra att koppla bort jobbet, berättar Silvennoinen.

Hon har tillbringat sommaren med barn och familj, i Borgå, Åbo och Malax.

– I juni var jag mycket i Åbo. Där har jag en stor del av min familj. Semesterveckan i augusti spenderade jag på min gammelmormors stuga i Malax.

Knepet för en stressfri semester är för Silvennoinens del att inte planera in så mycket program.

– Jag har tagit varje dag som den kommer. Har först på morgnarna planerat vad jag vill göra för dagen. Det har varit väldigt skönt.

Förutom att tillbringa tid med familjen är Silvennoinen också mån om att ta tid för sig själv.

– Det gäller att njuta av de små stunderna i livet och allt det vackra vi har runt omkring oss. Jag har till exempel tillbringat en hel del tid läsandes vid åstranden, både i Borgå och i Åbo.

Forskning som avkoppling

En del av läsandet är faktiskt forskning. Under det senaste året har Silvennoinen nämligen börjat doktorera.

– Jag ser det som en hobby, något jag gör för mig själv. Temat för min forskning är hur de äldre trivs på servicehemmen.

Paradoxalt nog inledde Silvennoinen sina doktorandstudier när direktörsjobbet varit som mest krävande. Det ser hon ändå inte som en nackdel, snarare tvärtom.

– Jag forskar vid sidan om mitt dagliga arbete. Det är ett sätt för mig att koppla av och fokusera på något helt annat.

Och visst har det gett utdelning. Silvennoinen har nämligen haft lättare att koppla bort jobbet den här sommaren än i fjol somras, även om det också kan bero på andra faktorer.

– I fjol somras var coronasituationen så ny, vi visste inte lika mycket då som nu.

Utmaningen har varit att skydda de mest utsatta

Trots att vetskapen om coronaviruset hunnit gå mycket framåt, känner Silvennoinen att det senaste ett och ett halvt åren gått väldigt snabbt.

– Främst känner jag en stor tacksamhet till hela vår personal, på Borgå stad och på social- och hälsovårdssidan – och till Borgåborna. De har lyckats sköta allting mycket fint.

Även om Borgå klarat sig relativt lindrigt i jämförelse med andra städer, har den senaste tiden varit utmanande.

– Mycket nytt har vi behövt lära oss. Beslut har vi fattat med den information vi haft för stunden.

Det kanske mest utmanande i Silvennoinens jobb, har under coronatiden varit oron för dem som är mest utsatta.

– Det viktigaste har hela tiden varit att skydda de äldre och andra som tillhör riskgrupper. Det har vi ändå lyckats med och vår personal har gjort ett väldigt gott arbete.

Allt det dåliga för med sig något gott

Trots all oro och ovisshet tar Silvennoinen ändå med sig en del positiv erfarenhet från tiden som gått.

– Vi har lärt oss arbeta på distans. Det är säkert något vi i framtiden delvis också kommer att fortsätta med.

Dessutom har samarbetet inom Borgå stad tagit kliv framåt.

– Vårt samarbete har varit bra tidigare men har blivit ännu bättre.

Sist och inte minst tror Silvennoinen att coronatiden kan ha gjort oss bättre på att undvika olika slags smittspridning i framtiden.

– Det har varit stort fokus på bland annat handhygienen. Det här tror jag kommer minska spridningen av vanliga förkylningar eller magsjukor i fortsättningen.

Oron ökar igen inför hösten

Även om coronasmittspridningen nu är mer under kontroll än tidigare, är Silvennoinen ändå inte helt belåten med läget inför hösten.

– Vi hade hoppats på ett bättre läge inför hösten. Att antalet coronafall igen ökat känns nog som en besvikelse.

Samtidigt väljer Silvennoinen att vara hoppfull.

– Nu är vi alla mera medvetna om vad vi kan göra för att stävja smittspridningen. Vi har stora utmaningar framför oss men jag tror att vi tillsammans också kommer att lyckas med dem.

Diskussion om artikeln