Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nykarleby vill ha fler sökande till stadsdirektörstjänsten: "Vi var förvånade över hur litet intresset var"

Från 2021
En kvinna med mikrofon framför sig.
Bildtext Maria Palm (SFP) fungerar som stadsstyrelseordförande ännu tills en ny stadsstyrelse har valts. Hon sökte själv stadsdirektörstjänsten för tre år sedan men kommer inte att lämna in ansökan den här gången. Arkivbild.
Bild: Yle

Med fyra sökande till stadsdirektörstjänsten i Nykarleby valde stadsstyrelsen på tisdagsmorgonen att förlänga ansökningstiden till den 25 augusti. Av fyra sökande är en obehörig.

– Vi vill ha fler ansökningar och ett bredare fält av sökande för att fullmäktige ska kunna göra ett val. De som redan lämnat in sin ansökan är fortfarande med i valet, säger stadsstyrelsens avgående ordförande Maria Palm (SFP).

Man kommer inte att ta till någon ny strategi för att locka nya sökande utan Palm berättar att de hoppas att de aktiverar nya sökande och de som har tvekat genom att förlänga ansökningstiden. När stadsstyrelsen samlas på måndag ska saken diskuteras ytterligare.

Var ni förvånade över antalet sökande?

– Vi var förvånade över hur litet intresset var och det kan egentligen betyda samma sak. Vi har en intressant stad oavsett om välfärdsreformen kommer eller inte, vi har ett intressant näringsliv, en liten stadskoncern och ett framgångsrikt bildningsväsende. På så sätt var vi överraskade att intresset inte var större.

– Men samtidigt har vi sett den här trenden tidigare. Jakobstad fick också förlänga ansökningstiden till stadsdirektörstjänsten, säger Palm.

Palm söker inte

Nuvarande stadsdirektör Mats Brandt har begärt avsked eftersom han har fått en tjänst inom Österbottens välfärdsområde. Brandt har haft tjänsten i tre år. För tre år sedan var en av de sökande Maria Palm, hon lämnde inte in ansökan den här gången.

– Jag har funderat i sommar och kommit fram till att jag inte söker. Det var en annan tid i mitt liv för tre år sedan, men det här passar inte in just nu. Mer än så vill jag inte säga.

Palm tillägger att hon visserligen också kan fundera om hon ändå ska lämna in ansökan nu när tiden förlängs, men att hon har bestämt sig för att inte söka.

De fyra som lämnat in ansökan till tjänsten är Steven Frostdahl, filosofie magister från Nykarleby, Tapio Heilala provisor från Bekkarjvik i Norge, Timo P. Kiviaho, ekonomie magister från Salo och Harri Hautsalo från Äänekoski.

Diskussion om artikeln