Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tuffa restriktioner väntar under OS i Peking – arenor byggs om och idrottare kan tvingas bära termometrar hela tiden

Uppdaterad 10.08.2021 10:55.
180 medborgarorganisationer kräver en bojkott av vinter-OS i Peking år 2022.

Det är mindre än sex månader kvar till vinter-OS i Peking och nu är man uppe i ett intensivt arbete för att kunna arrangera säkra tävlingar och förhindra smittspridningen. New York Times rapporterar om stentuffa restriktioner som väntar för alla ackrediterade personer.

Sommar-OS som nyligen avslutades i Tokyo liknade inte något annat olympiskt spel men är samtidigt en första indikation för det som väntar vinteridrottarna om sex månader.

När vinter-OS arrangeras i Peking i februari kommer restriktionerna att vara ännu hårdare, rapporterar New York Times.

Enligt tidningen kommer idrottarnas kroppstemperaturer att övervakas via en termometer som hela tiden ska bäras i armhålan. Om kroppstemperaturen blir för hög kommer termometern att avge ett larm.

Idrottare och ledare ska också hålla avstånd till journalister. Intervjuer kommer att ske bakom plastväggar med hjälp av mikrofoner.

Dessutom kommer alla 39 arenor att byggas om för att minimera kontakten mellan idrottare, domare och journalister.

– Dessa tilläggsåtgärder görs för att förhindra smittspridningen och är inte särskilt stora eller svåra. Allt kommer att vara färdigt i god tid, säger Liu Yiumin som är chef för planering och konstruktion vid Peking-OS.

Under vinter-OS kommer färre än 30 000 ackrediterade personer att släppas in i den kinesiska OS-bubblan. Dit hör idrottare, ledare och journalister.

Personerna i bubblan får inte ha någon kontakt med allmänheten i Kina. En källa säger till New York Times att ”inget hot mot människors hälsa eller säkerhet kommer att tolereras”. Enligt tidningen ska vakter i kemiska skyddsdräkter se till att ingen lämnar bubblan.