Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaviruset i Österbotten – 10.8

Från 2021
Uppdaterad 10.08.2021 17:36.
En skylt till corona provtagning. I bakgrunden ses en sjukhusbyggnad.
Bild: Yle/Alexia Sahl

Situationen med coronaviruset förändras hela tiden och samhället anpassas till den. I den här artikeln sammanfattar vi hur Österbotten påverkas.

Nya begränsningar ställer in dialektfestival i Närpes

Dialektfestivalen Priima som skulle ha gått av stapeln på lördag i Fagerö i Närpes ställs in med anledning av Regionförvaltningsverkets beslut om nya begränsningar om max 50 personer utomhus och tio personer inomhus på sammankomster. Evenemang för fler än 50 personer är möjligt endast med specialarrangemang.

På festivalens Facebooksida står att läsa att festivalen skulle ha samlat omkring 1 600 personer under lördagen, vilket gör det omöjligt att ordna evenemanget enligt de nya begränsningarna.

– Det är med en oerhört stor ledsamhet vi tvingas ställa in denna folkfest som vi arbetat för i över två års tid. Vi vill framföra ett stort tack till alla er som medverkat i att synliggöra våra dialekter och som varit en del av detta Priima projekt, skriver arrangörerna på Facebook.

Arrangörerna lovar återbetala alla som hunnit köpa biljetter.

Yle Österbotten har försökt nå arrangörerna men inte lyckats.

Ett fall på Vamias campus

En elev som rört sig på yrkesinsitutet Vamias campus den 5 augusti har testat positivt för coronaviruset. Eleven hade rört sig på Hansa-campuset som finns på Krutkällarvägen i Vasa.

14 personer har exponerats, samtliga har försatts i karantän.

Undervisningen fortsätter som normalt för övriga parter i skolan.

Offentliga tillställningar begränsas i Vasa sjukvårdsdistrikt

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har fattat nya beslut som gäller offentliga allmänna sammankomster i Vasa sjukvårdsdistrikt. Mellan den 12 augusti och den 8 september får max tio personer träffas inomhus och 50 personer utomhus. Evenemang för fler än 50 personer är möjligt endast med specialarrangemang.

De nya begränsningarna innebär bland annat att Konstens natt ställs in. Konstens natt skulle ha ordnats i Vasa på torsdag och då firat 30-årsjubileum.

Fyra nya fall i Vasa sjukvårdsdistrikt

Vasa sjukvårdsdistrikt meddelar att fyra nya fall av coronaviruset har konstaterats under det senaste dygnet. Under gårdagen togs 496 prover.

Incidenstalet per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är 58, det är lite längre än gårdagen då incidensen låg på 59.

Vasa sjukvårdsdistrikt befinner sig på epidemins andra nivå som är accelerationsfasen.

12 nya fall i Södra Österbotten

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt meddelar att tolv nya fall av coronaviruset har konstaterats under det senaste dygnet. Enligt sjukvårdsdistriktets information vårdas 1-3 patienter på sjukhus för coronarelaterade sjukdomar.

Under gårdagen togs 574 tester.

Incidenstalet per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna är 62,7. Under de senaste 14 dagarna har 121 nya fall konstaterats.

Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt befinner sig i epidemins accelerationsfas.

Fyra nya fall i Mellersta Österbotten

Vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten meddelar att fyra nya fall av coronaviruset har konstaterats under det senaste dygnet. En person vårdas på sjukhus för covid-19.

38 nya fall har konstaterats de senaste två veckorna, Incidenstalet, det vill säga antalet smittade per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna, är 49.

Diskussion om artikeln