Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Busschaufför misstänks för brott i krock med elsparkcykel i Åbo

Från 2021
Kynttilöitä ja kukkia Turussa, Hämeenkadulla kuolonkolarin paikalla 5.8.2021.
Bildtext Vid olycksplatsen har det samlats ljus och blommor för att minnas den omkomna kvinnan.
Bild: Samuli Holopainen / Yle

Polisens utredning gällande den ödesdigra kollissionen har framskridit. Den avlidna elsparkcyklisten misstänks inte längre för brott, däremot misstänks busschauffören för bland annat grovt dödsvållande.

En kvinna i 20-årsåldern dog efter en krock mellan en elsparkcykel och en buss i Åbo förra veckans onsdag.

Bussen körde längs Nylandsgatan över Tavastgatan i riktning mot Kuppis, medan den unga kvinnan på elsparkcykel körde längs med Tavastgatans cykelväg över Nylandsgatan då olyckan var framme.

Polisen har utrett händelseförloppet bland annat med hjälp av kameraövervakning i området och flera vittnesmål. Polisen har med hjälp av det här kunnat bedöma olycksorsaken och de inblandade personernas delaktighet i händelsen.

Bussföraren misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten samt grovt dödsvållande. Den avlidna elsparkcykelföraren misstänks inte längre för brott.

Utredningsledare Mika Paaer vid Åbopolisen är återhållsam med detaljerna i händelseförloppet då utredningen fortsätter med att höra flera vittnen.

- Men baserat på det faktum att elsparkcyklisten inte misstänks för brott medan busschauffören misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och grovt dödsvållande kan man kanske ganska enkelt dra en slutsats om händelseförloppet, säger Paaer.

Förundersökningen beräknas bli klar under de närmaste månaderna.