Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Jakob center fick ny ägare – Jakobstadsborna ska få vara med i utvecklingen

Jakob center
Bildtext Jakob center har fått ny ägare. Arkivbild.

Heikki Seppälä köper shoppingcentret Jakob center i centrum av Jakobstad. Seppälä äger sedan tidigare i år fastigheterna i intilliggande Irjalakvarteret.

Det fem år gamla varuhuset kom till salu efter att förre ägaren, Mäenpää byggnads Ab gick i konkurs. I konkursboet fanns också Irjalakvarteret.

Den nye ägarens vision är en förnyad och livlig stadskärna. Genom olika kommunikationskanaler ska Jakobstadsborna få vara delaktiga i utvecklingen.

Sam Stenberg, representant för ägaren, berättar att utvecklingen kommer att ske i etapper.

– Startskottet för förnyelsen av Irjalakvarteret i Jakobstads stadskärna går i höst och först ut är en ny byggnad för både affärsfastigheter och bostäder, som kommer att byggas i hörnet av Otto Malmsgatan och Rådhusgatan. Som bäst pågår förhandlingar med Andelsbanken om affärsutrymmet, säger Stenberg i ett pressmeddelande.

Också innergården mellan Jakob center och de äldre husen i kvarteren ska få ett lyft. Enligt Stenberg ska det bli Jakobstadsbornas gemensamma vardagsrum och en naturlig träffpunkt. Också här ska allmänheten göras delaktig och invånarna får komma med idéer.