Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efterlängtat mästerskap i startgroparna – nu ska Damlejonen utmana de nordamerikanska jättarna efter lång paus: ”Det viktigaste är att vi får spela”

Meeri Räisänen.

I fjol ställdes VM in och i våras inhiberades mästerskapet i sista stund – men nu ska det äntligen bli av. Damlejonen tar sikte på Kanada och VM som börjar den 21 augusti. Jag är verkligen redo, säger målvakten Meeri Räisänen.

I april stod väskorna packade och Damlejonen var redo för ett mästerskap på andra sidan Atlanten. Men ett dygn före avresa kom beskedet att de lokala myndigheterna i Nova Scotia hade stoppat turneringen.

Spelarna fick se ännu en VM-dröm gå i kras, men efter några ovissa dagar kom beskedet att mästerskapet skulle spelas i augusti i stället.

Landslaget fick ta nya tag och gå tillbaka till ritbordet. Nya läger planerades in med sikte på premiären den 21 augusti.

Efter en sommar i träningens tecken är spelarna redo igen. I dag inleds resan mot Kanada och ett efterlängtat VM.

– Sedan förra våren har man fått vara förberedd på allt, och det har varit många förändringar sedan pandemin startade. Ett mästerskap under sensommaren påverkar träningsupplägget men det viktigaste är att vi får spela nu, säger målvakten Meeri Räisänen enligt STT.

Ett VM utan Noora Räty

Räisänen bildar tillsammans med Anni Keisala och Jenna Silvonen Finlands målvaktstrio i VM. Storstjärnan Noora Räty är inte med den här gången. Räty tvingades tacka nej eftersom VM krockade med hennes civila arbete.

Räty har glänst i flera VM – bland annat 2019 då Finland tog silver på hemmaplan. Det mästerskapet missade Räisänen på grund av skada.

– Det var svårt att missa det mästerskapet men den erfarenheten har också gjort mig starkare, säger Räisänen som vaktade målet när Finland tog brons 2015 och blev fyra 2016.

– Jag känner att jag är bättre en målvakt än för fem år sedan. Jag är verkligen redo.

Meeri Räisänen.
Bildtext Meeri Räisänen.

Räisänen lär ligga bra till för att bli förstamålvakt i VM – men till syvende och sist är det ingen större skillnad vem som spelar anser Anni Keisala.

– Vi klarar av att spela på den här nivån. Vi har en bra kemi och pushar varandra på träningarna. Vi talar, delar med oss av tips och stöder varandra, säger hon.

Första matchen mot Kanada på över två år

När landslaget anländer till Kanada väntar fem dagar i karantän på ett hotell, och under den tiden görs flera coronatester.

När karantänen är över får laget börja träna och man kommer också att möta Kanada i en träningsmatch den 19 augusti. Samma lag står också för motståndet i VM-premiären två dagar senare.

Men vilken nivå håller Finland nu då det är över två år sedan man senast spelat mot Kanada och USA? Matcher mot pojklag har gett spelarna de svar de ville ha.

– Vi har ett väldigt rörligt och bra lag, säger Räisänen.

– Matcherna mot pojklag har visat att vi har ett slagkraftigt lag som kan utmana vilka länder som helst, kompar Keisala.

Förutom Kanada möter Finland även USA, Ryssland och Schweiz i gruppspelet. Alla lagen i gruppen går vidare i slutspelet dit även de tre bästa lagen från grupp B tar sig.