Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Offentliga tillställningar i Österbotten för fler än 50 personer endast med specialarrangemang – Konstens natt i Vasa ställs in

Från 2021
Uppdaterad 10.08.2021 17:34.
ihmisiä terassila Vaasassa
Bildtext Fram tills 8 september gäller begränsningen tio personer inomhus och 50 utomhus. Arkivbild.
Bild: Anna Wikman / Yle

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster begränsas igen inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Gränsen är högst 10 personer inomhus och högst 50 utomhus. Vill man ordna större evenemang krävs mer av arrangören. För Konstens natt i Vasa var sådana arrangemang inte möjliga.

Beslutet meddelades av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland på tisdagseftermiddagen och gäller från och med 12.8 till och med 8.9.2021.

Bakom beslutet ligger det försämrade coronaläget och övergången till epidemins andra fas, accelerationsfasen, förra veckan. Regionförvaltningsverket har fått ta del av ett utlåtande från sjukvårdsdistriktet, där man konstaterar att coronaviruset sprids i många olika grupper och att ökningen även ökar belastningen vid hälso- och sjukvårdens provtagning, jour och bäddavdelningar.

Antalet smittor hotar belasta också spårningsfunktionen, vilken kan leda till risk för okontrollerad epidemispridning, anger Regionförvaltningsverket i ett pressmeddelande.

I samma pressmeddelande skriver man att man genom begränsningarna vill trygga hälso- och sjukvårdens kapacitet men också skolstarten och särskilt att den grundläggande utbildningen kan ges som närundervisning.

Konstens natt i Vasa ställs in

Ett evenemang som påverkas av de nya begränsningarna är Konstens natt som skulle firas i Vasa just nu på torsdag den 12.8. Det populära evenemanget fyller trettio år i år, men nu tvingas man ställa in jubileumsårets evenemang helt och hållet.

Leena Nyqvist, kulturplanerare vid Vasa stad, berättar att det färska beslutet gör riktigt ont.

– Det här är fruktansvärt sorgligt för alla som har arbetat, övat, planerat, satsat pengar och längtat efter att få fira Konstens natt tillsammans, säger Nyqvist.

Nyqvist själv har ett digert arbete framför sig med att försöka nå alla med beskedet. Telefonen går varm.

Priima festival ställs in i Närpes

Dialektfestivalen Priima som skulle ha gått av stapeln på lördag i Fagerö i Närpes ställs in med anledning av de nya begräsningarna. På festivalens Facebooksida står att läsa att festivalen skulle ha samlat omkring 1 600 personer under lördagen, vilket gör det omöjligt att ordna evenemanget enligt de nya begränsningarna.

– Det är med en oerhört stor ledsamhet vi tvingas ställa in denna folkfest som vi arbetat för i över två års tid. Vi vill framföra ett stort tack till alla er som medverkat i att synliggöra våra dialekter och som varit en del av detta Priima projekt, skriver arrangörerna på Facebook.

Arrangörerna lovar återbetala alla som hunnit köpa biljetter.

Yle Österbotten har försökt nå arrangörerna men inte lyckats.

Också större tillställningar möjliga

Gränserna för hurdana tillställningar som är möjliga att ordna dras inte enbart enligt antalet deltagare, påpekar Regionförvaltningsverket.

Också större tillställningar kan ordnas utan begränsat antal deltagare, om säkerheten i dem kan tryggas genom att följa Undervisnings- och kulturministeriets och Institutet för hälsa och välfärds anvisningar från den 31 maj i år.

För att ett större antal personer ska tillåtas krävs bland annat att den som ordnar evenemanget ska ordna deltagarnas vistelse så glest som det är möjligt. Då bör deltagarna ha egna sittplatser, uppkomsten av långa köer ska förebyggas, rusning ska undvikas med hjälp av tejp, rep och ordningsvakter och dessutom ska munskydd rekommenderas för alla deltagare över 12 år.

Vasa stads kulturplanerare Leena Nyqvist konstaterar att dylika arrangemang ändå inte var möjliga för Konstens natt.

– Det är omöjligt att veta hur många människor som skulle dyka upp till alla våra olika programpunkter. Om max tio personer får träffas inomhus finns en risk för köer där det uppstår trängsel. Vi har ingen möjlighet att övervaka allt som krävs, till det har vi inte personal, säger Nyqvist.

Artikeln uppdaterad klockan 17:35 med information om att Konstens natt i Vasa ställs in.

Diskussion om artikeln