Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

En tredje vaccindos är ännu inte på tapeten i Finland säger Hanna Nohynek: "Vi ska komma ihåg varför vi vaccinerar"

Hanna Nohynek Redin pihalla.
Bildtext Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd säger att diskussionen om ett tredje vaccin förs på många håll i världen just nu. Det är ändå inte något som vi behöver skynda med, säger hon.

Diskussionen om att ge tre doser coronavaccin i stället för bara två förs på många håll i världen just nu. Överläkare Hanna Nohynek vid Institutet för hälsa och välfärd tycker ändå att det inte är någon brådska.

Frågan om en tredje dos coronavaccin förs bland annat i Sverige just nu, och också i Finland är det en het potatis, säger överläkare Hanna Nohynek vid THL.

– Människor kontaktar THL och frågar om läget. Vi samlar in information hela tiden och den nationella expertgruppen för vaccinationsfrågor (KRAR) behandlar frågan på sitt nästa möte i slutet av augusti, säger Nohynek till Svenska Yle.

Enligt Nohynek är det ändå inte någon brådskande fråga.

– Utgående från det vi vet nu ger Pfizer Biontechs vaccin ett skydd på 84 procent, sex månader efter den andra vaccindosen. Motsvarande siffror för Modernas vaccin är 93 procent, vilket är väldigt bra. Med det här som bakgrund anser jag att det inte nu är bråttom att börja ge en tredje vaccindos.

Det finns ändå vissa grupper som kräver lite extra tillsyn, till exempel personer med nedsatt immunförsvar eller äldre människor. 

– Det här kommer vi att se extra noga på och utreda och sedan ge rekommendationer enligt det, säger Nohynek.

"Vi vaccinerar för att förhindra allvarlig sjukdom, inte för att förhindra alla coronafall"

Det viktigaste är enligt Nohynek att hålla målsättningen i fokus: det vill säga komma ihåg varför vi vaccinerar oss mot covid-19.

– Vi måste komma ihåg orsaken till att vi vaccinerar. Det är för att förhindra allvarlig sjukdom och dödsfall.

Enligt Nohynek är det inte någon idé, eller ens möjligt att försöka förhindra alla coronafallssmittor genom vaccinering. 

– Med vaccineringen vill vi förhindra allvarlig covid-19 och död, samt förhindra att sjukvården överbelastas. Med tiden kommer mer forskning och då ser vi över strategin och kontrollerar om den behöver ändras, säger Nohynek.