Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Undersökningar som visar skadlig inomhusluft i S:t Olofskolan förvånar inte rektor Christer Karlsson

Från 2021
Uppdaterad 11.08.2021 10:24.
En rektor står i en skola med ett pingisbord i bakgrunden.
Bildtext Rektor Christer Karlsson påpekar att inneluftsproblemet endast är ett av de dilemman skolan står inför i och med pandemin och också utrymmesbrist.
Bild: Marie Söderman / Yle

Både fuktskador och problem med inomhusluften har konstaterats i S:t Olofsskolans huvudbyggnad, meddelade Åbo stad på tisdagen. De nya undersökningsresultaten förvånar inte S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson, eftersom byggnadens skick varit på tapeten redan innan.

Problem med inneluften och fukt i S:t Olofsskolan i Åbo

3:21

Enligt Karlsson påverkar heller inte undersökningsresultaten skolstarten avsevärt.

- I praktiken så rullar skolan på som tidigare. Nu har vi däremot luftrenare placerade runtom i skolan, men annars är det som förut, säger Karlsson.

För tillfället är coronapandemin det största dilemmat som skolan står inför, och det viktigaste är att skydda elever och personal från att smittas av viruset. De nya undersökningsresultaten begränsar inte de lokaler som finns till förfogande.

Bild på S:t Olofsskolans tegelbyggnad utifrån, skolans namn står på väggen.
Bildtext S:t Olofsskolans byggnad är problematisk på flera plan. Både med tanke på inneluftproblemen, fuktskadorna och utrymmesbristen.
Bild: Yle / Nora Engström

Vad undersökningsresultaten leder till på lång sikt kan inte Karlsson svara på i nuläget.

- Men det är klart att man måste se över vad som kan göras då man har en skola som är byggd 1966 och är i dåligt skick. Dessutom är skolan alldeles på tok för liten eftersom elevmängden ökar varje år.

En sak som står klart i och med undersökningsresultaten är att byggnaden måste genomgå en grundläggande renovering.

Behovet av nya lokaler har varit aktuellt redan innan

I och med höstterminen ökade elevantalet med 10 procent, och ligger nu på 450 elever. Karlsson uppskattar att det redan nästa år kommer att finnas cirka 510 elever vid S:t Olofskolan. I år finns två nya klassrum till förfogande i Arbis-fastigheten, eftersom lokalerna inte annars räcker till.

svenska arbis i åbo
Bildtext Två extra klassrum till förfogande i Arbis på grund av ökat elevantal.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Karlsson påpekar att det finns skäl att fundera över hur man löser situationen, eftersom en grundläggande renovering inte förbättrar situationen gällande utrymmesbristen. Antingen måste man bygga till för att få plats med alla elever eller så blir ett nybygge aktuellt.

Men när det kan bli aktuellt för S:t Olofsskolans elever och personal att flytta till tillfälliga lokaler återstår ännu att se.

- Det kommer att ordnas en infokväll om två veckor och då får vi veta mera om hur vi går vidare. Planerna borde klarna under hösten, men sedan väntar även politiska beslut och vi vet inte ännu hur länge det kan ta och exakt vad som kommer att hända.

Diskussion om artikeln