Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Jägarna i Östnyland får fälla fler vitsvanshjortar än tidigare år – stammen har ökat i storlek

Från 2021
Uppdaterad 10.08.2021 21:13.
En vitsvanshjort på en äng.
Bildtext Vitsvanshjortarna har ökat i antal. Samtidigt har hjortdjurskrockar i trafiken blivit allt vanligare.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Finlands viltcentral har utfärdat rekordmånga jaktlicenser för vitsvanshjortar inför höstens jaktsäsong. Att vitsvanshjortarna har blivit fler syns också här i Östnyland.

– Det märks i viltolyckorna på Rikssexan, och sedan har de ju varit i trädgårdar. Åren 2018–2019 såg du inte dem i trädgårdar, säger Göran Wallen som är verksamhetsledare i Lappträsk jaktvårdsförening.

I hela landet får man i år skjuta närmare 78 000 vitsvanshjortar. En jaktlicens gäller för ett vuxet djur eller två kalvar.

Jägarna i Lappträsk har fått 114 jaktlicenser för vitsvanshjort för jaktsäsongen 2021–2022. Antalet jaktlicenser har ökat stadigt de senaste åren.

Under förra jaktsäsongen fick man skjuta 104 vitsvanshjortar i Lappträsk. 2018–2019 var antalet jaktlicenser för vitsvanshjortar bara 70 stycken.

Enligt Wallen har också antalet rådjur ökat i Östnyland, men det syns inte på samma sätt i jaktlicenserna eftersom sådana inte behövs för att skjuta rådjur.

Som en ny sak för i år har man fått två jaktlicenser för dovhjort.

– Det gjordes observationer på dovhjort i Hardom i Lovisatrakten i vintras och viltcentralen uppmanade oss att ansöka om licenser på dovhjort ifall det händer ett misstag, säger Wallen.

Vitsvanshjortar och dovhjortar liknar varandra och det är lätt att blanda ihop dem, särskilt i skymningen.

Dovhjort tittar in i kameran
Bildtext Dovhjorten liknar vitsvanshjorten men har större horn som ofta är skovelformade upptill.
Bild: www.fotolovci.sk

En tredjedel fler jaktlov i Sibbo

I Sibbo har man i år fått 300 jaktlicenser för vitsvanshjort. I fjol var siffran 200, så det är frågan om en ganska rejäl ökning.

I Borgå har man fått hela 619 jaktlicenser för vitsvanshjort då siffran i fjol var 480.

Joa Bergqvist som är verksamhetsledare i Borgå jaktvårdsförening uppskattar att Borgåjägarna kommer att skjuta omkring 900 djur under jaktsäsongen eftersom ungefär hälften av licenserna fördelas på kalvar.

Liksom Wallen nämner han den växande rådjursstammen.

– Rådjur är det största problemet. I den förra vinterinventeringen räknade vi 700 rådjur och 881 vitsvanshjortar, säger Bergqvist och tillägger att han tror rådjursstammen snart kommer att gå om vitsvanshjortarna.

När stammarna inventeras räknar man hur många djur som lämnat spår i snön inom ett visst område. Naturresursinstitutet Luke samlar in siffrorna och sammanställer en uppskattning av hur många djur det finns.

På basis av den senaste vinterinventeringen uppskattade Luke att det fanns omkring 1 360 vitsvanshjortar i Borgå. Just nu är de förmodligen ännu fler, för man räknar med att kalvningen ökar hjortdjursstammarnas storlek med 62,5 procent.

Ganska jämnt älgbestånd

Enligt Naturresursinstitutet Luke har älgbeståndet i Finland minskat med en fjärdedel jämfört med för fem år sedan. I Nyland och Sydöstra Finland har älgarna däremot blivit fler.

I Lappträsk har älgbeståndet och därmed antalet jaktlicenser för älg hållits på ganska samma nivå de senaste åren. Den här jaktsäsongen får man i Lappträsk skjuta 98 älgar.

Lasse Karjalainen som är verksamhetsledare i Sibbo jaktvårdsförening berättar att man i år fått 70 jaktlicenser för älg medan man i fjol hade omkring 50.

En älg står bakom ett varningsmärke för älgar.
Bildtext Älgarna har blivit färre i landet överlag, men i Östnyland verkar det finnas ungefär lika många som förut.
Bild: Ismo Pekkarinen / All Over Press

Enligt Joa Bergqvist har älgstammen i Borgå hållits ungefär lika stark de senaste åren. I år fick man ändå färre jaktlicenser än i fjol, 217 jämfört med 280. Han uppskattar att man kommer att skjuta omkring 300 djur eftersom en del av licenserna används för kalvar.

Vaktjakten på vitsvanshjort inleds den första september och avslutas den 24 september. Den övriga hjortjakten inleds i hela landet den 25 september och tar slut den 15 februari.

Älgjakten inleds den 9 oktober och tar slut den 15 januari.

Diskussion om artikeln