Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Coronaexponering på Vasa Festival oroar coronagruppen: "Vi hade hoppats på begränsningar redan tidigare"

Medelålderskvinna med axellångt blont hår och munskydd tittar in i kameran.
Bildtext Marina Kinnunen är ordförande i Österbottens coronasamordningsgrupp. Just nu är gruppens ledamöter oroliga för att en större coronaexponering har skett under Vasa Festival förra veckoslutet.

En person som besökt Vasa Festival på festivalens sista dag, lördag, har nu testat positivt för corona. Beskedet nådde coronasamordningsgruppen i Österbotten då man höll möte på tisdagen.

Gruppens ordförande, sjukvårdsdistriktets direktör Marina Kinnunen konstaterar att det inte känns bra.

- Det här är förstås en stor exponering och en stor risk, säger Kinnunen.

Vasa Festival hade totalt omkring 15 000 besökare, utspritt över tre dagar. Coronasamordningsgruppen riktar nu en uppmaning till alla som besökte festivalen på lördag att vara uppmärksamma på eventuella symptom.

- Med minsta symptom gäller det att ta sig till test. Man får gärna också tänka till redan före man får symptom och kanske vara lite försiktig, säger Kinnunen.

Kinnunen påpekar att det förstås kan ha funnits fler smittade besökare på festivalen, men detta fall är det enda som man har vetskap om än så länge.

Hade hoppats på begränsningar redan förra veckan

Förra veckan, före festivalen inleddes, kom kritik från Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta som helst skulle ha sett att regionförvaltningsmyndigheterna begränsat möjligheterna att ordna så stora tillställningar.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland valde ändå att be om mer information före man fattade beslut. Idag tisdag kom myndighetens beslut, som innebär att offentliga tillställningar och allmänna sammankomster igen begränsas inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Gränsen, som gäller från och med den här veckans torsdag, är högst 10 personer inomhus och högst 50 utomhus.

Marina Kinnunen säger att beslutet behövs, men att det kanske skulle ha behövts redan förra veckan.

- Vi hade hoppats att begränsningarna skulle ha kommit lite tidigare. Men det är bra att det kommer nu också, nog hjälper det till.

Vaasa festival 2021.
Bildtext Så här såg det ut på årets upplaga av Vasa Festival.

Coronasamordningsgruppen konstaterade att antalet nya coronafall under de senaste dagarna inte har ökat så markant att man nu skulle behöva övergå till epidemins tredje fas, samhällsspridningsfasen. Nu håller man andan och hoppas att antalet fall inte exploderar i slutet av veckan, säger Kinnunen.

- Varje dag blir vi fler som har fått andra dosen vaccin, vi ska hoppas att det ljusnar snart.

Coronasamordningsgruppen gav inga nya rekommendationer utom en rekommendation om att alla som kan ska arbeta på distans fram till den sista augusti. För privata sammankomster hoppas man att österbottningarna använder munskydd om det inte går att hålla avstånd.