Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Petanque spelas runt om i Östnyland – i Bengtsby får alla ett glas champagne när säsongen är slut

Uppdaterad 18.08.2021 12:02.
En grupp glada petanque spelare ler mot kameran
Bildtext Det är ett gäng glada petanquespelare på Bengtsby spelplan. Gruppen har spelat tillsammans i många år, men nya spelare är varmt välkomna att delta.

Runt om i Östnyland ordnas petanquespel för alla som är intresserade. På Bengtsby sportplan samlas ett gäng spelglada Emsalöbor för att spela petanque varje onsdag klockan 18. Den här dagen då Yle Östnyland besöker sportplanen är inget undantag, fastän det regnar. Regnet verkar ändå inte störa de glada spelarna.

Det är väl så som en av spelarna, Christer Svedberg, säger:

– Av sommarregn blir man inte blöt.

– Vi är från skärgården och där är man inte gjord av socker, säger Riki Grahne. 

– Man brukar ju säga att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder, lägger Svedberg till.

Alla är välkomna att delta i spelen

Gruppen som idag spelar har spelat tillsammans i många år, men vem som helst får komma med och spela petanque. För att delta behöver man endast komma på plats till idrottsplanen i Bengtsby på onsdagar.

Informationen om petanquespelen kan också hittas i Emsalöbladet och på Facebook. En WhatsApp-chatgrupp har också underlättat kommunikationen bland spelarna, till exempel då de någon gång inhiberat ett spel på grund av dåligt väder.

– Alla är välkomna med, vi har aldrig ratat någon, säger Göran Lindroos med ett skratt. 

Trots att alla är välkomna har intresset ändå varit relativt svagt. Ibland kommer nya personer med för att titta på spelet, men vågar sig inte alltid med i själva spelet. 

Ett gäng petanque spelare kollar vem som vann omgången
Bildtext Mikael Stranänger, Ninna Malmberg, Thua Grahne och Torolf Hedlund försöker avgöra vem som vann omgången.

Det viktigaste är att det är roligt

Ninna Malmberg berättar att det finns två olika tekniker man kan använda sig av i petanque. Den ena går ut på att mer eller mindre rulla kulan, medan man med den andra tekniken kastar bollen relativt högt upp. 

På Bengtsby idrottsplan spelas en så kallad Emsalö-version av petanque, där reglerna är ganska långt de samma som i vanlig petanque. Skillnaden är att Emsalö-versionen är mera avslappnad, där det viktigaste är att ha roligt. 

– Vi har ingen som har rekord i spelet, utan man spelar för att vinna varje gång, säger Torolf Hedlund. När säsongen är slut får alla ett glas champagne - också de som inte vunnit. 

Göran Lindroos kastar petanque kulan
Bildtext Göran Lindroos kastar petanque kulan medan Ingrid Hedlund-Strandänger, Riki Grahne och Christer Svedberg ser på.

Emsalö-version av petanque

Emsalö-reglerna liknar väldigt mycket de riktiga petanquereglerna, men med lite mer avslappnad stil. Det viktigaste är att ha roligt och umgås tillsammans, inte nödvändigtvis spelet i sig. 

– Det är mycket roligare på det här sättet, utan teknikaliteter, säger Ninna Malmberg. Jag har spelat med britter i Portugal och det var inte roligt alls. Där var det noga med reglerna, vilket tog bort en del av nöjet.

- Här har vi det mycket trevligare och mer avslappnat.

Torolf Hedlund är på väg att kasta petanque kulan
Bildtext Torolf Hedlund vann tillsammans med Riki Grahne dagens spel.

Det bästa med spelet är det sociala umgänget

Tidigare ordnades det sommarteater på Midgård som ligger mitt emot idrottsplanen. Då var idrottsplanen full med bilar, vilket försvårade petanquespelet. Nu ordnas det ingen teater mer, vilket gör spelet lättare. 

Det bästa med petanquespelet är det sociala runt omkring. Spelet är inte lika viktigt, utan det roliga ligger i att få träffas med bekanta.

– Vi har roligt tillsammans och träffas minst en gång i veckan, säger Hedlund.

Petanque spelas runt om i Östnyland – i Bengtsby får alla ett glas champagne när säsongen är slut
Petanque spelas runt om i Östnyland – i Bengtsby får alla ett glas champagne när säsongen är slut - Spela upp på Arenan