Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Afghanska tolkar het politisk fråga i Norden: "Kollegor lämnar man inte efter sig på slagfältet"

Från 2021
Uppdaterad 11.08.2021 11:00.
Lucas Dahlström.
Bildtext Finland har haft ungefär 2 500 soldater i Afghanistan sedan år 2002.
Bild: Yle / Lehtikuva

De afghanska tolkarna som arbetat för de nordiska länderna kan sväva i livsfara. Sverige kommer nu att försöka spåra de tolkar som arbetat för landets styrkor i Afghanistan. I Norge och Danmark ökar också trycket på att hjälpa de afghanska tolkarna, medan det fortfarande är rätt tyst från finländskt håll.

– Tolkarna är kollegor till svensk myndighetspersonal, och kollegor lämnar man inte efter sig på slagfältet, säger den svenska Afghanistanveteranen Callis Amid till Sveriges Radio om de tolkar som nu kan hotas med dödsstraff för att de arbetat för de svenska styrkorna.

Personer som arbetat för utländska styrkor hotas av hårda straff om de framryckande talibanerna får tag på dem. USA har redan börjat evakuera afghanska tolkar och annan personal som arbetat med amerikanerna i Afghanistan.

Morgan Johansson med Sveriges flaggor i bakgrunden.
Bildtext Sveriges justitiminister Morgan Johansson (S) vill spåra de afghanska tolkarna som arbetat för landet.
Bild: Pelle T. Nilsson / AOP

I tisdags meddelade Sveriges justitieminister Morgan Johansson (S) att samtal pågår mellan Migrationsverket och Försvarsmakten om hur man ska kunna spåra de tolkar som arbetade för den svenska Ifor-styrkan i Afghanistan fram till 2014, skriver Sveriges Radio. Det här efter en lång debatt där oppositionspartiet Moderaterna och till slut också stödpartiet Centern och regeringspartnern Miljöpartiet har pressat statsministerpartiet Socialdemokraterna att agera i frågan.

Hur man ska få tolkarna till Sverige är fortfarande oklart. Flera veteraner och armétoppar har kritiserat den svenska regeringen för att ha agerat för långsamt i frågan.

Försvarsmakten i Sverige gick efter regeringens besked ut med ett blogginlägg där de berättar att Sverige sedan 2014 inte har haft några egna lokalanställda tolkar, utan har precis som Finland använt tolkresurser anställda av andra länder.

2014 erhöll anställda tolkar och vakter stöd på plats eller beviljat uppehållstillstånd. Totalt var det då 69 anställda och anhöriga som kom till Sverige.

Danska regeringen: Vi lämnar ingen i sticket

I Danmark meddelade utrikesminister Jeppe Kofod (S) att man är redo att på kort varsel evakuera de afghaner som arbetat för den danska militären.

– En sak är säker, regeringen kommer inte att lämna någon som arbetar för Danmark i sticket, sade Kofod på en presskonferens i måndags.

Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod håller tal med Danmarks flagga i bakgrunden.
Bildtext Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod (S) säger att man kan evakuera afghansk personal som jobbat för Danmark.
Bild: STELLA Pictures / ddp

De afghanska medarbetare som man eventuellt evakuerar ska sedan kunna söka asyl i Danmark.

Den danska regeringen har också kritiserats för att agera för långsamt. Bland annat menar den danska generalen och tidigare försvarschefen Knud Bertels att politikerna borde ha hållit möten om vad de ska göra med de afghanska tolkarna ännu tidigare, skriver Danmarks Radio.

Norge har avvisat flera som söker om uppehåll

I juni bestämde den norska regeringen att man kan ge uppehållstillstånd till lokalt anställda afghaner som arbetat för försvaret och den norska ambassaden. Redan tidigare har tolkar som arbetat för de norska styrkorna kunnat söka om uppehållstillstånd i landet, men i somras utvidgade man alltså det till att också gälla annan personal.

En norsk soldat pratar med en aghansk man inne i ett hus.
Bildtext En norsk soldat diskuterar med en afghansk byäldste i Afghanistan år 2008.
Bild: ullstein bild - Knut Müller/ All Over Press

I veckan rapporterade tidningen Vårt Land att den norska regeringen nu har avvisat flera ex-anställda afghaners ansökningar uppehållstillstånd i landet.

Det här kritiseras kraftigt av bland annat av den tidigare arméchefen Robert Mood som säger att det är ett svek mot de som jobbat för Norge i landet.

– Flera norska liv har räddats tack vare de lokalt anställda afghanerna, säger han till NRK.

Var är den finländska debatten?

Finland har inte sedan 2008 anlitat egen personal i Afghanistan och den finländska närvaron har inte heller varit lika stor som de övriga nordiska ländernas. Totalt har över 7 500 svenska soldater, över 9 000 norska soldater och över 12 000 danska soldater tjänstgjort i Afghanistan. Finland har haft ungefär 2 500 soldater i landet sedan 2002.

Men trots den mindre styrkan finns det personer som har hjälpt och jobbat för de finländska soldaterna på plats och ställe i Afghanistan som kan riskera att dö då talibanerna rycker fram genom landet.

Artikeln har uppdaterats efter att den svenska Försvarsmakten gått ut med information om att man inte anställt tolkar i Afghanistan sedan 2014.