Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Litteraturfestivalen Helsinki Lit ställs in till följd av coronaläget – arrangörerna öppna för att senarelägga evenemanget

Från 2021
Författarna Koko Hubara och Philip Teir diskuterar.
Bildtext Programchef Philip Teir och författaren Koko Hubara under förra årets Helsinki Lit.
Bild: Saara Autere / Helsinki Lit Yle

Det blir ingen Helsinki Lit för litteraturvänner i början av september på grund av de rådande coronarestriktionerna.

Arrangörerna uppger på Facebook att man är öppen för att utreda ersättande datum senare i höst. Men innan dess vill arrangörerna veta hur regeringens utlovade coronapass kommer se ut i praktiken.

"Att flytta festivalen än en gång känns tungt och tråkigt, men vi vill ordna ett evenemang där författare kan möta sin publik, och det är inte möjligt med de rådande restriktionerna", skriver arrangörerna på sin Helsinki Lits Facebooksida.

Programchef Philip Teir säger till HBL att arrangörerna räknat ut att man bara skulle kunna ta emot tjugo personer i salen på grund av bestämmelser som rör säkerhetsavstånd.

– Redan med våra författare och deras förläggare blir det tjugo personer i rummet, så det kändes ganska meningslöst med så lite publik, säger han till HBL som var först med nyheten.

Litteraturfestivalen, som fokuserar på översatt litteratur, skulle ha ordnats den 3–4 september på Centralbiblioteket Ode i Helsingfors.

Källor: Helsinki Lit, HS, HBL

Diskussion om artikeln