Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Senaten i USA har godkänt ett massivt infrastrukturpaket på en triljon dollar

Uppdaterad 10.08.2021 22:55.
USA:s president Joe Biden talar om rösträtten under ett besök i Philadelphia den 13 juli 2021.
Bildtext Landets demokratiska president Joe Biden kallar infrastrukturpaketet historiskt.

Senaten i USA har klubbat igenom ett enormt infrastrukturpaket på 1,2 triljoner dollar, alltså närmare tusen miljarder euro.

Vita huset och landets demokratiska president Joe Biden kallar paketet historiskt.

Paketet röstades igenom med rösterna 69–30. Det behövde 60 röster av den av demokraterna dominerade senaten för att paketet skulle kunna gå vidare till nästa steg i processen. Nästan 20 republikanska senatorer röstade ja, vilket är ovanligt i den tudelade senaten.

Nu ska förslaget vidare till representanthuset innan det kan landa på presidentens bord. När representanthuset ska tar ställning till paketet är ännu oklart, skriver CNN.

Pengarna ska gå till att förbättra och utvidga transportsystem, höghastighetsinternet, drickvatten och skolutrymmen under några årtionden.

Att paketet går framåt är efterlängtat. USA:s föråldrade infrastruktur har redan länge behövt förbättras och moderniseras, men de två styrande partierna har inte lyckats nå en kompromiss.

Efter att sentorerna röstat för infrastrukturpaketet fortsatte debatten om ett annat paket på 3,4 triljoner dollar. De pengarna skulle vara öronmärkta för bland annat klimatförändringen, allmän förskoleundervisning och förmånligare boende.

President Joe Biden är hoppfull och tror att kongressen kan komma att godkänna en stor del, eller kanske till och med hela, paketet.

Källor: Reuters, AFP, CNN

Artikeln korrigerades 22.47 om hur många röster som krävdes för att ärendet skulle gå vidare till representanthuset.