Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New Yorks guvernör Andrew Cuomo avgår efter sexbrottsanklagelserna – Kathy Hochul blir delstatens första kvinnliga guvernör

Uppdaterad 10.08.2021 21:42.
New Yorkin osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo heinäkuisessa tiedotustilaisuudessa.
Bildtext Andrew Cuomo har varit en av USA:s populäraste politiker, och fick mycket beröm för sitt sätt att sköta coronapandemin.
Bild: Ron Adar / STELLA Pictures / Splash News

New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo, meddelade på tisdagen att han avgår efter att en rapport påvisat att han utsatt kvinnor för sexuella trakasserier. Han efterträds av viceguvernör Kathy Hochul som blir delstatens första kvinna på posten.

Flera amerikanska politiker och även president Joe Biden uppmanade förra veckan Andrew Cuomo att avgå från sin post efter att en 168 sidor lång rapport gett misstankarna om att han utsatt flera kvinnor för sexuella trakasserier ännu mer luft under vingarna. Totalt elva kvinnor vittnar om sina upplevelser i rapporten.

63-åriga Andrew Cuomo ska bland annat ha gett oönskade kramar och kyssar till kvinnor samt ha tafsat på och fällt olämpliga kommentarer om dem. Till exempel vittnar en kvinna om hur Cuomo förra året lade sin hand under hennes blus. Det här framgår i rapporten som beställts av New Yorks justitiedepartement.

"Jag tror att det bästa jag kan göra under de rådande omständigheterna är att stiga åt sidan och låta delstatsstyret få återgå till att vara delstatsstyre" , sa Cuomo på tisdag och tillade att han lämnar posten om 14 dagar.

Cuomo, som suttit på guvernörsstolen sedan 2011, har tidigare uttryckt sig ångerfullt kring anklagelserna, men förnekar fortsättningsvis brott.

Sexanklagelser håller på att fälla New Yorks mäktiga 63-åriga guvernör – "Han tyckte att 22-åringar var okej" - Spela upp på Arenan

Nyligen avgick en av Cuomos toppmedarbetare Melissa DeRosa. Hon har i rapporten pekats ut som delaktig i att mörklägga trakasserierna.

Cuomo är inte den första guvernören att avgå till följd av en skandal. Delstatens förra guvernör, Eliot Spitzer, avgick 2008 efter att köpt tjänster av prostituerade samtidigt som han som distriktsåklagare gjort sig känd för sin kamp både mot korruption och sexhandel.

Cuomo blir nu också en av de makthavare som ställts till svars för sina handlingar i offentligheten i kölvattnet av metoo.

57:nde guvernören blir en kvinna

Delstaten New Yorks viceguvernör, demokraten Kathy Hochul, tar över efter Cuomo. Hon kommer att leda delstaten till december 2022.

Kathy Hochul i munskydd.
Bildtext Kathy Hochul har varit viceguvernör sedan 2015.
Bild: EPA-EFE / All Over Press

"Jag är enig med guvernör Cuomo i hans beslut att stiga åt sidan. Det är rätt sak att göra och det bästa för New York-borna. Som någon som jobbat inom alla nivåer i delstatsstyret är jag redo att leda delstaten New York som dess 57:nde guvernör", skriver 62-åriga Hochul på Twitter.

Källor: AFP, Reuters, AP