Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett av de styrande partierna i Polen lämnar regeringen efter att premiärminister sparkat sin vice

Från 2021
Jaroslaw Gowin sitter i en soffa
Bildtext PJG:s ordförande Jaroslaw Gowin uppger att han först fick höra om att han sparkats i media.
Bild: EPA

Partiet Porozumienie, PJG, lämnar Polens konservativa regeringskoalitionen efter premiärminister Mateusz Morawieckis beslut att kicka PJG:s ordförande Jaroslaw Gowin från posten som biträdande premiärminister. Det betyder att den polska regeringen inte längre har majoritet i parlamentet. 

- Det här innebär slutet för "Förenade högern" (namnet på koalitionen, red. anm.) och att koalitionen löses upp, uppgav PJG:s partiledare Gowin på tisdagen. 

Gowin och hans parti har under de senaste månaderna stångats allt mer med maktpartiet Lag och rättvisa (PiS). Gowin uppgav på tisdagen att man bland annat varit oense om skattehöjningar och om lagförslaget som skulle tvinga amerikanska Discovery att sälja en stor del av sina andelar i det Polens huvudsakligen privata TV-nätverket TVN.

Runtom i Polen ordnades i dag demonstrationer för pressfrihet och mot regeringens lagförslag. Många anser att det styrande partiet försöker tysta den regeringskritiska tv-kanalen. 

Polacker protesterar mot den polska regeringens krav försök att inskränka på landets pressfrihet.
Bildtext Flera personer begav sig ut på gatorna för att protestera mot regeringens planer att inskränka på pressfriheten i landet.
Bild: EPA

Att partiet PJG lämnar regeringen innebär inte automatiskt att den faller. För att så ska ske krävs först en formell omröstning om regeringens förtroende i det polska parlamentet. 

PJG:s tio platser i parlamentet är ändå tillräckligt för att regeringen ska mista sin majoritet. Men Piotr Muller, talesperson för regeringen, är inte övertygad om att man tappat majoritetens stöd. 

- Jag är säker på att det finns personer i Förenade högern-koalitionen och i resten av det polska parlamentet som kommer att stöda de fördelaktiga reformer som vi föreslår, säger han. 

Muller passade på att kritisera Gowin och menar att hans beslut underminerar förtroendet för det som regeringens åstadkommit. Gowin sade å sin sidan att partiet lämnar regeringen med huvudet högt.

Källa: AFP, Reuters, AP