Kanadensisk affärsman dömd för spionage i Kina ‒ fallet är kopplat till gräl om häktad Huawei-chef
En kinesisk domstol har dömt en kanadensisk affärsman till elva års fängelse för spionage. Fallet ses som ett led i Kinas påtryckningar efter att Kanada grep en högt uppsatt chef vid den kinesiska telekomjätten Huawei.
En domstol i Kanada kommer under de kommande veckorna att höra slutanförandena i utvisningsprocessen mot Meng Wanzou. USA har bett Kanada att överlämna Meng som är misstänkt för att ha brutit mot amerikanska handelssanktioner mot Iran.
Kina anser att processen mot Meng är politiskt motiverad och processen har lett till kraftigt försämrade relationer mellan Kina och Kanada. Meng är inte misstänkt för brott i Kanada.
Den nu dömda affärsmannen, Michael Spavor, greps tillsammans med en annan kanadensisk medborgare kort efter att Kanada gripit Meng.
Kinesiska myndigheter har ännu inte uppgett något datum för rättegången mot den andra spionageanklagade mannen, ex-diplomaten Michael Kovrig.
Kanadas ambassadör: "Vi fördömer beslutet"
Kina har inte officiellt kopplat samman spionageprocesserna mot Spavor och Korvig med överlämningsrättegången mot Weng. Men kinesiska tjänstemän och medier har ofta nämnt dem i samband med utlåtanden om Huawei-chefens möjlighet att återvända hem till Kina.
Att domen mot Spavor kommer kort innan Meng-processen avslutas ses också som ett budskap till Kanada.
Kanadas ambassadör i Kina har tidigare konstaterat att det knappast är ett sammanträffande att rättegången mot Spavor. Nu fördömer han domen i kraftiga ordalag.
‒ Vi fördömer det här beslutet i starkast möjliga toner. Det kom efter en process som saknade både rättvisa och öppenhet, sa ambassadören Dominic Barton.