Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Arbetshälsoinstitutet rekommenderar distansarbete och tålamod på arbetsplatserna i höst

Från 2021
Uppdaterad 11.08.2021 11:33.
Työeläkevakuutusyhtiö Varman toimistotiloja tyhjillään Helsingin Salmisaaressa.
Bildtext Mötesrummen får gärna förbli tomma i höst. Enligt Arbetshälsoinstitutet finns det många organisationer som har skäl att fortsätta med distansarbete.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Arbetsplatserna har skäl att ta en timeout i sina coronaexitplaner i höst och distansarbete är ännu att föredra inom många organisationer, anser Arbetshälsoinstitutet.

På de arbetsplatser där distansarbete av någon orsak inte är ett alternativ ska man fortsättningsvis ta olika skyddsåtgärder i beaktande för att förhindra virusspridning.

Arbetshälsoinstitutets generaldirektör Antti Koivula anser ändå att det lönar sig att fortsätta med distansarbete inom många organisationer.

– Personalen på arbetsplatserna är för tillfället i olika ställning sinsemellan vad gäller antalet vaccinationer. Vi måste också agera ansvarsfullt gentemot de som ännu väntar på den andra vaccindosen. Nu behövs framför allt tålamod, säger Koivula.

Antti Koivula poserar med munskydd.
Bildtext Arbetshälsoinstitutets generaldirektör Antti Koivula uppmuntrar finländarna att göra sitt för att förhindra virusspridning.
Bild: Markku Pitkänen / Yle

Höstens försämrade coronasituation kan vara en besvikelse för distansarbetande arbetsgemenskaper som sett fram emot att återvända till arbetsplatsen.

Vid Arbetshälsoinstitutet rekommenderar man nu att olika enheter och team till exempel för en diskussion om hurudana spelregler man kan följa för att gå tillbaka till närarbete.

"Utnyttja alla skyddsmetoder: vaccin, munskydd, hygien"

Höstens coronasituation är osäker på grund av deltavarianten, och Arbetshälsoinstitutet är med och förbereder ett trepartsförslag för hur återgången till arbetsplatserna ska ske på hösten.

– Det är viktigt att utnyttja alla skyddsmetoder, eftersom ingen enskild metod löser situationen. Vi uppmuntrar finländarna att ta båda vaccindoserna, gå på coronatest samt följa rekommendationer om säkerhetsavstånd, munskydd och hygien, säger Koivula.

Samhällsdebatten om coronapass har väckt frågor om arbetsgivaren eller kunderna har rätt att veta om en arbetstagare är vaccinerad.

– I min mening klassas vaccin som hälsouppgifter som man inte behöver delge. Jag skulle uppmuntra finländarna att även i denna fråga hysa omtanke istället för att åstadkomma motsättningar. Man kan skapa en frivillig dialog om vaccinationer och arbetsarrangemang, konstaterar Koivula.