Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Yrkesmusiker bestört över de nya begränsningarna – hade önskat andra lösningar än avbokningar

Från 2021
En kvinna i profil.
Bildtext Jessica Riippa har fått flera spelningar avbokade på grund av Regionförvaltningsverkets besked om begränsningar.
Bild: Petri Mustonen

Yrkesmusikern Jessica Riippa är en av de som påverkas hårt av Regionsförvaltningsverkets beslut om att begränsa offentliga tillställningar och allmänna sammankomster. Hon skulle haft spelning på den nu inställda dialektfestivalen Priima i Närpes i helgen. Nu blir det inte så.

Det är en bekymrad och uppgiven Jessica Riippa som svarar i telefonen. Gårdagens besked kom som ett hårt slag.

– Min första reaktion var sorg, helt klart. Och jag kunde inte tro att det här är sant, att vi igen är i det här skedet att vi börjar avboka evenemang, efter allt som blivit sagt och gjort. Det kändes väldigt sorgligt. Småningom blev man lite arg på situationen och det kom flera avbokningar via meddelanden och mejl, säger Riippa.

Hon anser att det skulle kunna finnas andra lösningar än att avboka evenemangen.

Ytterligare avbokade evenemang innebär en ekonomisk förlust som är påtaglig för personerna som jobbar inom kulturbranschen. Speciellt efter en sommar där de få festivaler som ordnats dessutom varit väldigt småskaliga.

– Det är många som inte har haft spelningar alls på samma sätt som förut, säger Riippa.

– Utbudet har varit väldigt mycket mindre så det är väldigt få konstnärer som får arbeta.

Hon är själv bekymrad för hur situationen utvecklar sig i höst.

Hur reagerade dina kollegor i branschen på den här saken?

– Framförallt med bestörtning över situationen. Att man inte har mer kreativa beslut eller lösningar, i en situation som har hållit på en väldigt lång tid. Nu då situationen igen börjat bli lite värre så tar man ändå till samma lösningar.

Riippa önskar att fler skulle ha läst på och funderat om det ändå skulle vara möjligt att ordna evenemanget tryggt för publiken, istället för att avboka. 

– Så att det inte återigen blir en stor förlust åt den bransch som har lidit väldigt mycket.

Diskussion om artikeln