Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppåt för Posten – näthandeln innebär fler paketautomater och nu ska de placeras utomhus

Från 2021
Postin pakettiautomaatti Kuopion Pitkälahden ACB -asemalla
Bildtext Posten kommer att öka antalet paketautomater. I dag har Posten drygt 2 000 automater.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Det gick bra för Posten under årets andra kvartal. Både rörelsevinsten och omsättningen ökade, och Posten planerar att öka antalet paketautomater.

Årets andra kvartal var gynnsamt för Posten. Det korrigerade rörelseresultatet uppgick under perioden april-juni till 14,7 miljoner euro, jämfört med 3,1 miljoner euro under samma tid i fjol.

Också omsättningen steg med 3 procent till 404,3 miljoner euro.

I april-juni ökade antalet paket som Posten levererade i Finland och Baltikum med nästan en tiondedel, till 17 miljoner paket. Enligt Posten har trenden med shopping på nätet under coronapandemin hållit i sig, men näthandeln växer inte längre i lika rask takt.

"Det är ändå helt tydligt att paket- och logistikvolymerna fortsätter växa, medan efterfrågan på posttjänster fortsätter minska", konstaterar verkställande direktör Turkka Kuusisto i ett pressmeddelande.

Flera paketautomater, en stor del placeras utomhus

Eftersom näthandeln fortsätter blomstra kommer Posten att öka antalet paketautomater i framtiden, och enligt Kuusisto kommer en stor del av de nya paketfacken att placeras utomhus. I dag finns det ungefär 2 200 paketautomater.

Mängden adresserade brev minskade med 3 procent till 97 miljoner brev.

Posten uppdaterade också sina utsikter för året.

Bolaget väntar sig nu en ökning av omsättningen i år, när man tidigare förutspådde att omsättningen skulle hållas på samma nivå som året innan. Omsättningen var i fjol ungefär 1 614 miljoner euro.