Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Om det här sker så finns ingen yttrandefrihet" – polska parlamentet röstar om medialag som skulle förbjuda utomeuropeiska ägare

Från 2021
Polacker protesterar mot den polska regeringens krav försök att inskränka på landets pressfrihet.
Bildtext Tusentals personer protesterade mot lagförslaget på tisdagen, den här bilden är från Warzawa.
Bild: EPA

Parlamentet i Polen ska på onsdagen ta ställning till en kontroversiell medialag som lett till stora demonstationer. Om lagförslaget godkänns skulle det förbjuda utomeuropeiskt ägda medier i landet och går därmed hårt åt den amerikanskägda, regeringskritiska tv-kanalen TVN.

Tusentals polacker begav sig ut på gatorna i 80 städer i landet för att protestera mot regeringens förslag. "Fri media, fritt folk, fritt Polen" stod skrivet på en del av plakaten som demonstranterna viftade med i Polens huvudstad Warszawa.

Om det här sker så är det slutet. Det finns ingen demokrati, ingen yttrandefrihet.

Demonstrant om lagförslaget.

Maktpartiet Lag och Rättvisa vill införa en lag som skulle förbjuda den populära tv-kanalen TVN24 i sin nuvarande form. TVN ägs nämligen av det amerikanska mediebolaget Discovery Inc.

Om det konservativa regeringspartiet får som det vill blir bolaget tvunget att sälja en stor del av sina andelar i TVN för att få fortsätta verka i Polen. Enligt lagförslaget får en ägare som inte är från EU inte inneha mer än 49 procent av ett polskt mediebolag.

- Om det här sker (att TVN24 förlorar sin licens) så är det slutet - det finns ingen demokrati, ingen yttrandefrihet, säger demonstranten Iwona Leliwa-Kopystynska till Reuters.

TVN:s licens går ut i september och har ännu inte förnyats av den polska kommunikationsmyndigheten.

Pressfriheten har försämrat under flera år

Många i landet är rädda att lagen kommer att göra mediarapporteringen ännu mer ensidig, speciellt med tanke på att den regionala mediekoncernen Polska press nyligen köptes upp av det statsägda energibolaget PKN Orlen.

I praktiken skulle lagen lämna polackerna med enbart statsägda mediekanaler. Deras rapportering ses av många som propaganda.

En kvinna håller upp en skylt där det står TVN24, min television.
Bildtext "TVN24 min television". TV-kanalen är populär och har flera miljoner tittare. Flera polacker demonstrerade bland annat utanför den parlamentsbyggnaden i huvudstaden.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Polen har ramlat längre och längre ner på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindexlista i takt med att regeringen skärpt sitt tag om medierna. Nu ligger landet på plats 64.

"Efter att ha ökat sin kontroll över det statliga mediebolaget försöker nu regeringen 'repolonisera' det privata medielanskapet för att nå sitt uttryckta mål om att influera deras redaktionella policyer, med andra ord, censurera dem", beskriver Reportrar utan gränser om situationen i Polen på sin webbplats.

Enligt regeringen är lagen inte riktad mot någon specifik utan till för att skydda polackerna. Han anklagade utländska källor för att försöka influera bland annat coronavaccindebatten i landet.

– Det är genom media som andra länder kan påverka samhället, sa premiärminister Morawiecki på tisdag.

Polska regeringen i gungning efter att biträdande premiärministern sparkats

På onsdag ska parlamentet debattera och rösta om lagförslaget, och det kan bli jämt. En rådande kris i regeringen kan potentiellt fälla lagförslaget, men regeringens talesperson tror på majoritetsstöd.

- Jag räknar med att frågor som rör medialagen kommer att få majoritetens stöd i parlamentet och jag är säker på att Förenade högern kommer att fortsätta fungera, säger talespersonen Piotr Muller till den polska public service-radion Polskie Radio 1.

Kaksi miestä peräkkäisissä penkeissä
Bildtext Premiärminister Mateusz Morawiecki och Jaroslaw Gowin har stångats i flera frågor.
Bild: Radek Pietruszka / EPA

Premiärminister Mateusz Morawiecki kickade på tisdagen sin biträdande premiärminister, PJG:s ordförande Jaroslaw Gowin, från posten. Gowin har orsakat problem för maktpartiet genom att motsatte sig både planerade skattehöjningar och den kontroversiella medialagen.

- Lagen bryter tydligt mot principerna för pressfrihet, sa Gowin på tisdagen.

Gowins lilla parti lämnade regeringen på tisdag och den konservativa Förenade högern-koalitionen har därmed inte längre majoritet i parlamentet. Omröstningen kan med andra ord ses som ett eldprov för regeringen. Regeringstalespersonen Muller är ändå övertygad om att regeringen inte förlorat sitt stöd i parlamentet trots Gowins partis avgång.

Rzeczpospolita dailys ledarskribent Jacek Nizinkiewicz, som kallat Gowins avgång en politisk jordbävning men ingen överraskning, tror att maktpartiet Lag och Rättvisa kommer att försöka övertyga ledamöter i Gowins parti att fortsätta stöda regeringen.

Källor: Reuters, AFP, AP, Yle, Reportrar utan gränser, SR