Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pekka Haavisto om de afghanska tolkarna: "Finland kommer att ge skydd åt afghaner som arbetat med Finland i Afghanistan"

Från 2021
Utrikesminister Pekka Haavisto
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto säger till Svenska Yle att Finland kommer att erbjuda skydd i Finland åt afghaner som arbetat tillsammans med Finland i Afghanistan.
Bild: Lehtikuva

Talibangerillan i Afghanistan har tagit över mer än en ny stad per dag den senaste veckan. Afghaner som arbetat med västerländska trupper och fredsbevarare är en av de grupper som nu särskilt hotas av talibanernas hämnd. Utrikesminister Pekka Haavisto bekräftar för Svenska Yle att Finland kommer att erbjuda skydd för afghaner som arbetat för finska fredsbevarare och diplomater.

– Finland är redo att hjälpa de afghaner som arbetat med finländska fredsbevarare och diplomater. Exakt hur det ska gå till klarnar inom de närmaste veckorna, säger utrikesminister Pekka Haavisto (gröna) i en intervju för Svenska Yle.

Enligt Pekka Haavisto finns det enighet inom regeringen att erbjuda skydd åt afghaner som jobbat tillsammans med finländska fredsbevarare och diplomater under de senaste 20 åren. Exakt hur många personer det handlar om går inte att fastställa idag.


– Det handlar om tiotals personer som jobbat för Finland. En del av tolkarna har först varit anställda av Finland och sedan av något annat land så vi koordinerar som bäst den här frågan med de andra europeiska länderna som varit med i Afghanistan-operationerna, säger Pekka Haavisto.

Just nu pågår ett beredningsarbete inom regeringen om hur Finland kan hjälpa de afghaner som arbetat tillsammans med finländska fredsbevarare och diplomater. Utrikesministeriet, Inrikesministeriet och Arbets- och näringsministeriet är involverade i diskussionerna.
– Vi jobbar nu med att få kontakt med dem som arbetat för Finland - en del upplever att de hotas av talibanerna, men en del kanske inte upplever att de är i behov av skydd, säger Haavisto.
Svenska Yle har tidigare rapporterat att Utrikesministeriet som bäst undersöker "om det finns möjligheter att vid behov hjälpa personer som har tjänstgjort för den finska staten".

Ambassaden kan tvingas stänga


Pekka Kosonen, Finlands ambassadör i Kabul, säger idag till Svenska Yle att minst 15 afghaner som arbetat tillsammans med finländare i Afghanistan har hört av sig för att få veta hur Finland kan hjälpa dem.

– Vilka möjligheter har jag att komma till Finland om säkerhetsläget förvärras?
Den frågan har oroade afghaner som arbetat med finländska fredsbevarare och diplomater ställt till Pekka Kosonen och hans kolleger på ambassaden i Kabul.

Kosonen berättar att Utrikesministeriet och ambassaden i Kabul sedan början av året börjat utreda hur Finland kunde bistå personer som arbetat tillsammans med finländska fredsbevarare och på ambassaden under de senaste 20 åren.

Sedan talibangerillan i maj inledde en ny aggressivare offensiv har det här arbetet inom Utrikesministeriet slagit in på en ny växel.
- Vi har i första hand varit i kontakt med våra nordiska grannar och andra EU-länder som också haft fredsbevarare i Afghanistan. Varje land fattar förstås självständiga beslut, men det är viktigt att veta hur andra länder gör för att hjälpa afghanska anställda, säger Pekka Kosonen.

Finland hör till de få europeiska länder som har en ambassad i Kabul. Enligt utrikesminister Pekka Haavisto kan det bli aktuellt att stänga ambassaden om striderna blir alltför häftiga i Kabul. Om sjukhusen i Kabul måste stänga, då är det dags att lämna landet.
– Om säkerhetsläget blir riktigt dåligt och talibanerna tar över Kabul - då är de anställda på ambassaden och deras familjer i reellt behov av skydd. Just nu pågår ett beredningsarbete inom regeringen kring vilka personer som arbetat med Finland i Afghanistan som kommer att ha rätt att söka skydd i Finland, säger ambassadör Pekka Kosonen.

Taliban taistelijoita kadulla Kunduzin kaupungissa Afganistanissa.
Bildtext Talibanerna har tagit över mer än en stad per dag i Afghanistan den senaste veckan. Bilden är tagen i staden Kunduz den 9.8.
Bild: AFP / Lehtikuva


Kosonen påminner om att Finland sedan 2008 arbetade inom Isaf-operationen där andra länder, som Tyskland, var ansvarigt för att rekrytera personal. Frågan nu är i vilken grad Tyskland ensamt bär ansvaret för de personer som arbetade för den mångnationella Isaf-operationen eller om flera länder kan bevilja skydd åt de afghanska anställda.
Kosonen påminner också om att till exempel USA för många år sedan infört ett system som gör det möjligt att i försnabbad ordning bevilja visum och asyl till exempelvis tolkar som arbetat för USA:s trupper.
Upp till 100 000 afghaner kan komma att söka asyl i USA via detta system.
Utrikesminister Pekka Haavisto säger att att det här är första gången som Finland är i en situation att det uppstår ett behov att hjälpa lokalt anställda som samarbetat med Finland i en fredsbevararoperation. Enligt Haavisto behövs ingen ny lagstiftning för att kunna arrangera skydd och uppehållstillstånd i Finland.
– Det här är en helt ny och en ovanlig situation, men det kommer att räcka med att regeringen fattar ett separat beslut för att de afghanerna som jobbat för Finland och Afghanistan kan komma till Finland, säger Haavisto.

Hittills ingen diskussion inom riksdagens utskott


Riksdagen, som är på semester, har inte diskuterat frågan om de afghanska arbetstagarna som arbetat direkt eller indirekt med finländska fredsbevarare i Afghanistan.
Svenska Yle kontaktar utrikesutskottets ordförande Mika Niikko (Sannf.) och han säger att han inte har deltagit i några diskussioner om de afghanska tolkarna eller andra som arbetat med finländska fredsbevarare.
Niikko säger att frågan inte heller diskuterades i våras när det blivit klart att de sista finländarna återvänder från Afghanistan.
Försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva (saml.) säger att inte heller han har deltagit i diskussioner om afghanska anställdas situation. Han anser att Finland måste agera snabbt.
– De människor som arbetat tillsammans med finländska fredsbevarare eller utländska trupper kan gå ett mycket hårt öde till mötes. Talibanernas offensiv är väldigt snabb just nu. 

Puheenjohtajaehdokkaat
Bildtext Nu måste Finland agera snabbt, säger Ilkka Kanerva.
Bild: Jorge Gonzales

Enligt Ilkka Kanerva, som tidigare varit Finlands utrikesminister, måste det internationella samfundet agera snabbt.

– De länder som varit involverade i operationerna i Afghanistan, inklusive Finland, borde hitta en gemensam policy om sitt ansvar för dem som arbetat för utländska trupper och fredsbevarare.

Ilkka Kanerva anser att varje land som haft fredsbevarare eller trupper i Afghanistan har en moralisk skyldighet i den här frågan.

– Jag ser på saken så här: i Finland måste vi fråga oss vilka personer inom den afghanska befolkningen som hjälpt oss i Afghanistan - vi ska ta ansvar för dem. Det är vår moraliska skyldighet, säger försvarsutskottets ordförande Ilkka Kanerva.