Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sirkkala skola inleder läsåret i tillfälliga lokaler - rektor: "Det är alltid spännande med ett nytt läsår men i år är det extra spännande"

56 s

Då Yle Åboland kommer till gården som ska fungera som skolgård för Sirkkala skola de kommande åren, har en handfull ivriga elever kommit till skolan i god tid inför höstens första skoldag. Lokalerna i Kärsämäki ska inhysa Sirkkala skola tills deras egen byggnad på Sirkkalagatan 20 är färdigrenoverad.

Tidigare ifjol blev det klart att de nya lokalerna som ska inhysa Sirkkala skola ligger i Kärsämäki en bit utanför Åbo centrum. Enligt tidtabellen ska skolan flytta tillbaka till centrala Åbo inför höstterminen 2023. Det tillfälliga skolhuset står invid tågspåret och den stora parkeringsplatsen har gjorts om till skolgård med gungor, klätterställning och sandlåda. Lokalerna är nyrenoverade och rektor Elise Kurtén är väldigt nöjd med det hus som ska vara skolans hem i två år framåt. Trots att Kurtén var den enda som hade sett lokalerna innan hösten har allt gått relativt bra.

- Utan att ljuga har det varit en tuff match, men personalen har varit otroligt duktig då vi på våren packade ihop allt och nu då vi under förra veckan satte allt i ordning. Det har varit långa dagar men de har varit fulla med entusiasm, iver och glädje, berättar Kurtén.

Skolgård med elver och lärare
Bildtext Parkeringsplatsen som har gjorts om till skolgård ska utvidgas men ren nu ryms alla elever på gården.

En del av arbetet är halvfärdigt men skolans personal har bestämt sig för att fokusera på lösningar och möjligheter istället för problem. Även om de fortfarande saknar exempelvis knaggar och skohyllor inne i skolan är en stor del färdigt. Byggarbetarna håller fortfarande på med den första våningen som ska fungera som förskolans lokaler, så till en början får årskurs 1-6 samsas om utrymmet tillsammans med förskolan.

Nu har vi flyttat ut, så nu är det bara att sätta spadarna i marken där på Sirkkalagatan 20. Då vi kommer tillbaka dit är det en ännu större glädjens dag, då kommer vi ju hem.

― Elise Kurtén

Tryggheten kommer först

Även om skolans hem är på Sirkkalagatan 20 har personalen gjort ett stort arbete för att göra de tillfälliga lokalerna så hemtrevliga som möjligt. Då alla elever är samlade på skolgården och lydigt lyssnar på vad rektorn har för ärende, ger alla elever och vårdnadshavarna på plats en stor applåd till hela personalen som tack för det hårda arbetet.

- Vi har fokuserat jättemycket på trygghet och säkerhet, en hel del praktiska saker har setts över för att det ska gå så smidigt som möjligt, berättar Kurtén. Ett exempel är att vi gått in för att samla ihop eleverna på skolgården innan vi går in, delvis på grund av coronan och att vi inte ska blanda årskurserna inne men också för att vi har tre olika ingångar till byggnaden.

Resten av veckan kommer gå ut på att bekanta sig med lokalerna och omgivningen på det nya stället.

klasser redo att gå in i skolbyggnaden
Bildtext Klasserna redo att stiga in i sin tillfälliga skolbyggnad för första gången.

Samarbete med Föli förhoppningsvis lösningen på problemet med lång skolväg

Två nya busslinjer har kommit till, busslinje 76 och 79, som startar från Ilpois och från Kråkkärret. Båda linjerna kör via eftis, eller "Morris" som det kallas på Sirkkala, som finns kvar på Vårdbergsgatan. Alla elever kan ta bussen till skolan, men i både skolan och i eftis finns personal som ser till att det stora skocken elever från de lägsta årskurserna kommer på bussen och stiger av. Allmänheten kan också använda bussarna, men Kurtén berättar att tidtabellen är anpassad efter elevernas behov.

- Vi har samarbetat med Föli så att bussarnas tidtabeller passar in med våra tider, vi behövde inte ens ändra på våra gamla tider.

Flera vårdnadshavare var under våren kritiska till hur situationen med bussarna skulle lösa sig. Då det led mot sommarlov och flera informationstillfällen hölls lugnade situationen ändå ner sig.

- Stämningarna var bra, om vi tänker på att Åbo har haft en massa problem med skolor som brottas med inomhusluft och andra utrymmesproblem, så är det skönt att vi är här nu alla under samma tak. Vi är lyckligt lottade och inte minst, nu känner vi också sympati för S:t Olofsskolan.

S:t Olofsskolan sätts inför samma dilemma då nyheter om inomhusluften blev klart tidigare i veckan.