Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fortsatta försök från USA att få britterna att överlämna Assange – vill att Wikileaksgrundarens mentala hälsa utreds på nytt

Från 2021
Protest för Julian Assange frigivning utanför britisk domstol
Bildtext Flera personer samlades utanför domstolen för att protestera för en frigivning av Assange.
Bild: EPA

USA överklagade på onsdagen den brittiska domarens beslut om att inte utlämna Wikileaksgrundaren Julian Assange till USA. Enligt advokaterna som för USA:s sak bör Assanges mentala hälsa utvärderas på nytt.

Den brittiska domaren Vanessa Baraitser beslutade i januari att Assange inte skulle utlämnas till USA eftersom hans hälsa ansågs vara alltför bräcklig och man befarade att han kunde komma att ta sitt liv.

Advokaten Clair Dobbin, som representerar de amerikanska myndigheterna uppger att domaren Baraitser baserat sitt beslut på en "förutspådd risk för självmord" och inte på hur läget såg ut då det behandlades i domstolen.

Åklagare i USA har åtalat den 50-årige australiern Julian Assange för spionage på 17 punkter och för dataintrång på en punkt.

Wikileaks avslöjade bland annat missförhållanden och övergrepp som den amerikanska militären gjort sig skyldig till.

Julian Assange ger tummen upp genom ett bilfönster.
Bildtext Julian Assange i januari 2021.
Bild: EPA

Assange har inte varit en regelrätt fri man på 11 år.

Sedan 2019 sitter han i brittiskt häkte. Innan dess uppehöll han sig på Ecuadors ambassad i Storbritannien för att slippa bli utlämnad till Sverige för våldtäktsanklagelser.

Enligt advokaten Dobbin borde domarbeslutet och de psykologiska utredningarna granskas med tanke på de extraordinära metoder som Assange använt sig av för att undvika att ställas inför rätta.

Hon syftade på Assanges tillhåll på Ecuadors ambassad för att undvika att utlämnas till Sverige.

Demonstranter som kräver att Julian Assange friges samlades i dag utanför domstolen.

Källa: AP, DW