Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dyra proppar i vården i Raseborg i sommar - straffavgifter för över 60 000 euro

Från 2021
Uppdaterad 13.08.2021 15:52.
Ekenäs sjuktransports ambulanser
Bildtext Ambulansrally med äldre raseborgare har varit ett faktum för många i sommar. Vårdplatserna räcker inte till och hemmet är inte rätt plats under den heta sommaren.
Bild: YLE/ Maria Helsing

Bristen på både vårdpersonal och platser på serviceboenden för äldre leder till dyra proppar i vården i Raseborg. Prislappen för i sommar är hög, drygt 60 000 euro i straffavgifter, som Raseborg tvingas punga ut med. Sjukhuset har varit överfullt i sommar, då patienter varken kan skickas hem eller vidare till rätt vårdplats. Staden var snubblande nära kriskommunsstatus i våras på grund av risig ekonomi.

Vårdavdelningen på sjukhuset har varit proppfull hela sommaren. Jouren är överbelastad och köerna till vård har varit långa.

Chefsläkaren Fredrik Forsström vid Raseborgs sjukhus medger problemen, som särskilt har drabbat äldre denna heta sommar, när hemvården inte vill räcka till och vårdplatser för äldre inte täcker behovet.

– Beläggningen på sjukhuset har varit 100 procent i sommar och väntetiderna har varit långa. Ambulanskörandet har varit hektiskt, då hemvården inte klarar av de äldre i hemmen och "bädden" har skurit ner på antalet platser på grund av personalbrist. Det är klart att proppar uppstår då, säger chefsläkaren Fredrik Forsström vid Raseborgs sjukhus.

Lyssna på inslaget, texten fortsätter efter det!

Proppar i vården i Raseborg kostar skjortan

6:29

Yle Västnyland har kontaktats av flera personer som vittnat om kaos på jouren med många äldre patienter i kö.

Ingen har velat ställa upp med eget namn.

En man (läkare) i vit läkarrock poserar utomhus. Ser rakt in i kameran. Sommar.
Bildtext Fullt hus och långa köer vid sjukhuset i Raseborg i sommar, säger chefsläkaren Fredrik Forsström.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

70 000 i böter i år i vården

Sommarens och årets prislapp för "fel vårdplats" väntas bli hög för Raseborg.

– Priset för straffavgifter uppgår till dryga 60 000 euro för juni-juli och 70 000 för hela året hittills, säger direktör Benita Öberg, ansvarig för social- och hälsovården vid Raseborgs stad.

Det är mycket pengar men ändå mindre än toppåren, då staden betalade en halv miljon i böter för att patienterna inte vårdades på rätt plats, utan dyraste möjliga: inom specialsjukvården på sjukhus.

I sommar har personalbristen på hälsovårdscentralens vårdavdelning, den så kallade "bädden", lett till att man tvingats skära ner antalet vårdplatser. Det finns inte heller tillräckligt många platser på resurserat serviceboende - alltså stadens äldreboenden - så äldre i dåligt skick har blivit liggande på hvc:s vårdavdelning utan att komma vidare.

Vi har fått en ond cirkel med proppar överallt

― Benita Öberg, direktör för social- och hälsovården i Raseborg

Det har också varit svårt att slussa vidare äldre som vårdats på sjukhuset.

– Det gäller äldre som har vårdats på sjukhusets så kallade komboavdelning, förklarar Öberg. Det har inte gått att skicka dem vidare från sjukhuset. Det finns inga platser. Vi har fått en ond cirkel med proppar överallt.

Yle Västnyland har också i flera artiklar belyst det svåra läget i hemvården. Personalbrist råder även här, särskilt vikarier för den fastanställda personalen har varit svåra att få i sommar.

– Många av dem som lovat jobba inom vården hos oss i sommar backade ut i sista stund, berättar Benita Öberg. Coronaåret har också tärt på den fasta vårdpersonalens krafter. Många har svårt att orka med jobbet.

Sjundeås grundtrygghetschef Benita Öberg.
Bildtext Personalläget är bekymmersamt, vi måste lösa problemet till nästa sommar, säger Benita Öberg.
Bild: Marica Hildén / Yle

Chefsläkaren Fredrik Forsström lyfter också fram sjukskötarbristen som ett stort problem ur hans perspektiv.

– Varken jobbet eller lönen lockar dagens sjukskötare. Många byter jobb då arbetet känns för tungt och inte tillräckligt givande. Här finns mycket att fundera på på olika plan.

Läget lättar efter semestrarna

Öberg bedömer att läget ändrar nu småningom, i och med att semestertiderna är över. Då blir det möjligt att flytta på patienterna igen, när personalstyrkan återgår till det normala.

Har patientsäkerheten varit hotad i sommar?

– Inte är den hotad men inte är patientsäkerheten optimal heller. Några få anmälningar har vi tagit emot. Den varma sommaren har varit besvärlig.

Fritidsboarna i Raseborg belastar också vården sommartid.

– De belastar både jouren men också avdelningsvården, konstaterar chefsläkaren Fredrik Forsström. Det här kommer ändå att lätta nu, när semestrarna börjar vara över och skolorna börjar, bedömer han.

Öberg lyfter också fram behovet av helt vanligt serviceboende för äldre – i stadens regi.

– Det här måste vi ta ställning till, vi har ju sett hur stort behovet är. Men det är en större fråga och ett större sammanhang.

Diskussion om artikeln