Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Influerare engageras i antivaxxkampanj riktad till barn och unga – trenden är bekant från andra länder

Från 2021
Uppdaterad 12.08.2021 14:22.
en skärmkapning av flickan på videon som uppmanar föräldrar att tänka efter före de vaccinerar sina barn.
Bildtext Flickan på videon frågar alla mammor och pappor där ute om de verkligen vet vad som finns i vaccinerna.

I takt med att vaccineringen av 12–15-åringar kommit igång ökar också kampanjerna mot vaccinering av barn. Ett flertal vaccinkritiska grupperingar riktar sig nu både till småbarnsföräldrar och till de unga själva.

En ung flicka med lockigt blont hår står i mjukt sommarljus och vädjar till den som ser på videon. "Snälla mamma och pappa, nog tar ni väl reda på vad det finns i vaccinet innan ni ger det till mig?" Före henne har en rad läkare, föräldrar och företagare inom alternativ vård bedyrat att de kommer att ta sitt ansvar och inte vaccinera sina barn. 

Videon är en del av den rörelse mot barnvaccinationer som nu också nått Finland.

Läkaren Mikael Kivivuori från Raumo medverkar i videon. Han fick sparken från Terveystalo i våras på grund av sin syn på coronaviruset och vaccinerna.

Läkaren Mikael Kivivuori medverkar i en video som riktar sig till föräldrar med uppmaningen att inte låta barnen få coronavaccin.
Bildtext Läkaren Mikael Kivivuori medverkar i en video som varnar föräldrar för att låta barnen få coronavaccin.
Bild: Screenshot från video


– Jag tycker vi behöver timeout för de ungas del, de unga löper ingen risk att dö av corona men däremot nog av vaccinet, hävdar Kivivuori.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL är vaccinerna trygga att använda.

Videon, där bland annat Kivivuori figurerar, riktar sig till föräldrar – men kampanjer riktas också till barnen själva, ofta via influerare på sociala medier.

Pengar mot budskap

Vi hittar en handfull finländska influerare, som klistrar antivaccindekaler på sina profilbilder och uppmanar sina unga följare att inte låta vaccinera sig. Vi kontaktar flera av dem, men får inget svar.

En ung kvinnlig influerare riktar sig till unga och uppmanar dem att bestämma själv, inte ta intryck av föräldrar eller skolan.
Bildtext En ung kvinnlig influerare riktar sig till unga och uppmanar dem att bestämma själv, inte ta intryck av föräldrar eller skolan.
Bild: Screenshot

Till exempel i Tyskland har influerare erbjudits betalt för att dela antivaccinbudskap. Och BBC berättar om en internationell kampanj med syfte att via influerare sprida vaccinmotstånd, speciellt bland unga.

Mikael Kivivuori hävdar å sin sida att profiler som kampanjerar för vaccin får betalt.

Barn med megafoner

Att engagera barn och unga själva i kampen mot vaccin är inte nytt. Redan i våras riktade den tyska Querdenkenrörelsen in sig på barn och tonåringar. Rörelsen har bland annat rekryterat barn för att hålla tal på demonstrationerna och som medlemmar i anti-vaccin-grupper på sociala medier. 

I Finland har kampanjerna mot barnvaccineringar kulminerat den här veckan, då vaccinationen av 12–15 åringar kommit igång. Ett antal grupperingar, utan klara frontfigurer, propagerar – i första hand på sociala medier. 

Men personer som delar deras syn har också uppmanats besöka vaccinationsköer för att försöka “omvända” de tonåringar som gått för att få vaccin.

En person skriver på sociala medier att hen tänker besöka vaccinationskö och tala med dem som tänker vaccinera sig.
Bildtext En person berättar hur hen tänker besöka en vaccinationskö för att tala med dem som står i den.
Bild: Yle / skärmdump

Plagierat namn upprör

Mikael Kivivuori och femton andra läkare har undertecknat ett brev till Institutet för hälsa och välfärd om att stoppa vaccineringen av barn. Gruppen kallar sig Pelastetaan lapset, något som väckt upprörelse hos organisationen Rädda barnen, Pelastakaa lapset ry. Rädda barnen kallar gruppens brev för en desinformationskampanj och säger sig lita på det myndigheterna säger om vaccinationer, också när det gäller barn.

Kivivuori, som också är den som registrerat domännamnet pelastetaanlapset.fi, är ändå övertygad:

– Myndigheterna vilseleder oss när det kommer till risken med vaccinet för unga, säger han.

Yle har gått igenom läkarna som undertecknat petitionen, och konstaterat att två av dem har begränsade läkarrättigheter enligt Valviras register Julkiterhikki.

THL kommenterar inte

Kivivuori och de övriga som skrivit under brevet till THL, anser att vaccinerna inte är vacciner, utan genteknologiska injektioner.

16 läkare har skrivit på petitionen, men det finns 29 000 läkare i Finland, varför är så få med? 

– Medicinska sanningar avgörs inte med omröstning, några individer går alltid före och andra följer efter, svarar Kivivuori.

På THL säger man att linjen är att inte kommentera vaccinmotståndare och deras utsagor eftersom man då riskerar ge dem mer uppmärksamhet.

THL informerar torsdag 12.8 om vaccinering av 12–15-åringar och svarar på allmänhetens frågor.

Artikeln är uppdaterad 12.8.2021 klockan 7:28 med uppgiften att två av läkarna på Pelastetaan lapset-petitionen har begränsade läkarrättigheter.