Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Beachhandbollens bikinitvång upprör runtom i Europa – Luisa Rizzitelli från italienska Assist: "Uppenbart en sexistisk sed"

Från 2021
Norges damer firar en vunnen beachhandbollsmatch.
Bildtext De norska handbollsdamernas böter framkallar frustration på flera håll.
Bild: imago/Xinhua/ All Over Press

De kvinnliga beachhandbollspelarnas klädbestämmelser har varit på tapeten sedan de norska damerna bötfälldes i EM i juli. Nu kräver flera organisationer som jobbar för kvinnliga idrottares rättigheter att de högsta handbollsledarna avgår, skriver The Guardian.

Allt började i mitten av juli då det norska damlandslaget i beachhandboll spelade bronsmatchen i EM i tights istället för i en bikiniunderdel, som reglerna kräver.

Efter det har flera kritiska röster höjts. Bland annat har flera finländska damspelare skickat ett öppet brev till det internationella- och europeiska handbollsförbundet och popartisten Pink har erbjudit sig att stå för böterna som de norska spelarna var tvungna att betala efter bronsmatchen mot Spanien. 

Det norska förbundet betalade till slut bötessumman som uppgick till 1 500 euro.

Kräver handbollpamparnas avgång

Nu skriver The Guardian att sju förbund som jobbar för kvinnliga idrottares rättigheter har kontaktat de ledande förbunden IHF och EHF.

Luisa Rizzitelli från italienska Assist är en av många som kräver att Hassan Moustafa (IHF) och Michael Wiederers (EHF) borde avgå.

– Detta är en uppenbart en sexistisk sed som behöver elimineras, säger Rizzitelli till The Guardian.

Även franska Alice Millat Foundation och tyska Discover Football har uttryckt sitt missnöje över klädreglerna som kräver att de kvinnliga spelarna måste bära en sport-bh med stora urringningar kring armarna och en bikiniunderdel som inte får vara längre än 10 centimeter vid sidorna.

Rizzitelli från Assist är upprörd över att handbollsförbunden inte har ändrat på reglerna, trots att ämnet varit på tapeten i snart en månad.

– De har struntat i att omgående slopa regeln om damernas klädsel och dessutom bekräftat böterna. Det är skamligt.

Diskussion om artikeln