Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

BBC: Surfplatta och vittnesmål nystar upp ryska legosoldaters inblandning i Libyens inbördeskrig

Libyska soldater inspekterade förstörelsen i den bombade hangaren på onsdagen.
Bildtext Libyen har befunnit sig i politisk kris i över ett decennium.

Uppgifter på en surfplatta och vittnesmål av tidigare legosoldater avslöjar hur legosoldatgruppen Wagner deltar i inbördeskriget i Libyen. Det framkommer i en granskning som BBC gjort. Gruppen verkar ha gjort sig skyldig till krigsbrott och ha kopplingar till den ryska militären.

En surfplatta, som en soldat i gruppen Wagner lämnat efter sig, avslöjar den nyckelroll som gruppen har i det libyska kriget och spårbara kodnamn för soldater, rapporterar det brittiska rundradiobolaget BBC.

Surfplattan hittades på ett område söder om Tripoli som Wagnergruppen retirerade från våren 2020. Den innehåller bland annat kartor över fronten som är skrivna på ryska. Det här visar på Wagners betydande närvaro i området och ger en inblick i gruppens verksamhet.

Vad är Wagner?

Wagner är ett ryskt företag som uppges ha nära band till Kreml och den ryska försvarsmakten och som under årens lopp ska ha skickat legosoldater till diverse konfliktområden.

Den första gruppen legosoldater identifierades 2014 i samband med att den backade de proryska separatisterna i östra Ukraina. Sedan dess har Wagner skickat legosoldater till områden som Syrien, Moçambique, Sudan och Centralafrikanska republiken.

En exsoldat beskriver Wagner som "en struktur, med målet att framföra statens intresse utanför vårt lands gränser", skriver BBC.

Wagnersoldater dök upp i Libyen i april 2019 och stöttade rebellgeneralen Khalifa Haftar. Haftar hade då attackerat den FN-stödda regeringen i huvudstaden Tripoli.

Enligt uppskattningar ska ungefär 1 000 wagnersoldater ska ha stridit vid Khalifa Haftars sida mellan 2019 och 2020. Konflikten slutade i vapenvila i oktober 2020.

BBC har även kommit över vad man kallar för en "shoppinglista" med toppmodern militär utrustning. Enligt experter kan listan bara ha kommit från ryska militärlager och enbart den ryska militären borde därmed ha tillgång till uppgifterna.

Men Ryssland förnekar att de skulle ha några kopplingar till Wagnergruppen.

Det ryska utrikesministeriet uppger att man "gör sitt yttersta för att främja vapenvila och nå ett slut på den politiska krisen i Libyen".

Libyen har befunnit sig i kris sedan arabiska våren rasade i Nordafrika och på den Arabiska halvön. Den auktoritära ledaren Muammar al-Gaddafi störtades 2011 och flydde men tillfångatogs och dödades kort efter det.

Exlegosoldat vittnar om misstänkta krigsbrott

Trots att gruppen är ökänt hemlighetsfull har BBC lyckats tala med två tidigare legosoldater. Bland annat visar samtal med dem att det råder liten tvekan om att soldaterna dödar fångar. "Ingen vill ha en extra mun att mätta", säger en av exsoldaterna.

Påståendet stöder avslöjandet om misstänkta krigsbrott som görs i en BBC-dokumentär. I den misstänker man bland annat att Wagnergruppen medvetet dödat civilbefolkning.

Uppgifter på surfplattan visar också att legosoldaterna lagt ut minor på civila områden. Att placera ut landminor utan att markera dem är ett krigsbrott.

Rysk exmilitär och affärsman med Putinkopplingar pekas ut som inblandade i Wagner

Flera personer pekas ut av sakkunniga misstänkta för inblandning i Wagner, däribland exmilitären Dmitry Utkin som jobbat för den militära säkerhetstjänsten och tros ha skapat Wagner. BBC har försökt nå honom utan resultat.

Ett annat namn är Yevgeny Prigozhin, en rik affärsman med nära band till president Vladimir Putin. Journalister har tidigare pekat ut honom för hans roll i Evro Polis och Wagner, men Prigozhin har själv förnekat all inblandning.

En talesperson för Prigozhin kommenterar att Prigozhin inte känner till att ryssar skulle ha begått människorättsbrott i Libyen och kallade påståendet en lögn.

Källa: BBC, Yle