Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Två Sannfinländare från Egentliga Finland ställer upp i partiets ordförandeval under veckoslutet

Uppdaterad 13.08.2021 06:29.
Sannfinländarnas partidebatt
Bildtext Arkivbild från Sannfinländarnas partidebatt inför ordförandevalet. Till vänster Kristiina Ilmarinen.

Den 14 och 15 augusti ordnas Sannfinländarnas ordförandeval i Seinäjoki. Från Egentliga Finland är det två som ställer upp i ordförandevalet: Kristiina Ilmarinen från Salo och Silvia Koski, Egentliga Finlands kretsordförande och medlem i kommunfullmäktige i Sagu.

Kristiina Ilmarinen ställer upp för att bli partiordförande och andra viceordförande.

Ilmarinen har en bakgrund inom penning- och valutamarknaden. Därför anser hon att hon skulle kunna utveckla partiets ekonomiska politik. Utöver det vill hon betona inrikespolitiken.

- Jag har yrkeskunskap inom ekonomibranschen och jag vill förkasta påståendet om att Sannfinländarna inte har någon kunskap inom ekonomi, säger Ilmarinen.

Hon påpekar att hennes yrkesbakgrund skiljer sig från nuvarande ordförande, Jussi Halla-Ahos.

- Jag är en helt annan person än Jussi Halla-Aho eftersom vi har så olika bakgrund, jag är en person med yrkeskunskap från bankarbete och penning- och valutamarknaden.

Enligt henne är orsaken till att hon ställer upp som ordförande att hon är en arg finsk medborgare.

- Jag är arg och besviken över hur människor i samhället behandlas bland den finländska befolkningen. I första hand tycker jag att det är viktigt att åtgärda fattigdom bland den egna befolkningen innan man börjar hjälpa personer som kommer till Finland från andra länder, förklarar hon. Utöver det är hon upprörd över hur den äldre befolkningen behandlas.

Hon säger även att hon vill föra en tydlig politisk debatt, så att alla människor förstår. Hon anser att det politiska språket för många ofta kan vara diffust och svårt att förstå.

Egentliga Finlands kretsordförande vill bli tredje viceordförande

Kretsordförande för Sannfinländarna i Egentliga Finland, Silvia Koski, ställer upp för att bli tredje viceordförande. I kommunalvalet valdes Koski in i Sagu kommunfullmäktige för tredje gången. Koski påpekar att tiden som kretsordförande gett henne många erfarenheter som är till nytta för att vara tredje viceordförande.

- Jag valde att ställa upp eftersom jag tror att jag har något nytt att ge partiet. Jag arbetar med kultur och musik och jag tror att det skulle vara viktigt också för vårt parti att lägga lite mer fokus på också kulturpolitik och utbildningspolitik, säger Koski.

nainen ulkona katsoo kameraa, takana kerrostaloa

Koski tror att ordförandeposten antagligen går till antingen Riikka Purra eller Sakari Puisto.

- Ifall det blir någon av dem kommer Sannfinländarnas politik antagligen inte förändras så mycket från hur det ser ut i nuläget, eftersom de varit med och skrivit det nuvarande partiprogrammet. Så de känner till Sannfinländarnas nuvarande linje väldigt bra. Ifall valet däremot faller på Ossi Tiihonen så kommer politiken att vara annorlunda från den politik Halla-Aho fört.

Koski påpekar att många upplevde Halla-Ahos beslut att inte fortsätta som ordförande som en stor besvikelse. Hon säger att partiet trots allt måste fortsätta jobba vidare.