Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya åtal mot oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj

Från 2021
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, bakom en glasruta, iklädd uppknäppt, rutig skjorta med t-skjorta under.
Bildtext Aleksej Navalnyj i mars i år.
Bild: Moskovan Babuškinskin piirioikeuden lehdistötoimisto / AOP

Nya åtal har väckts mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Enligt ryska myndigheter har Navalnyj grundat en organisation som “bryter mot medborgerliga rättigheter”.

Navalnyj anklagas för att hans antikorruptionsstiftelse FBK uppmanar medborgare att begå brott.

Navalnyj, en av president Vladimir Putins häftigaste kritiker, avtjänar just nu ett två och ett halvt års fängelsestraff för att ha brutit mot en villkorlig dom för bedrägeri.

Han greps i januari efter att han återvände till Moskva från Tyskland, där han fick vård efter att han i augusti 2020 förgiftades med nervgiftet novitjok.

De nya anklagelserna kan leda till ett tre års fängelsestraff.

Tidigare i somras beslöt en domstol att Navalnyjs antikorruptionsstiftelse och dess regionala nätverk ska klassas som extremistorganisationer. Beslutet anses vara ett sätt att förhindra att Navalnyjs anhängare ställer upp i valet i september.

På tisdagen meddelade ryska myndigheter att två av Navalnyjs allierade, Leonid Volkov och Ivan Zjdanov, åtalas för att ha samlat in pengar för extremistorganisationer. Straffet kan bli upp till åtta år.

Domen och processen mot Navalnyj ledde till omfattande demonstrationer i Ryssland och har kritiserats hårt av den ryska oppositionen och västländerna.

Källa: AFP, Reuters