Finland är det första landet som accepterats till andra fasen av Världshälsoorganisationens studie av möjliga coronaläkemedel
Världshälsoorganisationen WHO ska testa tre olika anti-inflammationsmediciner för att se om de kan användas för att behandla patienter som insjuknat i covid-19. Två av läkemedlen kommer att testas i Finland.
Läkemedlen är Imatinib, som ursprungligen utvecklats för behandling av leukemi, och Infliximab som är ett antireumatiskt läkemedel. Båda läkemedlen har använts i Finland i mer än 20 år och tolereras i allmänhet väl.
Studien genomförs som en randomiserad studie. Det betyder att var tredje patient får standardvård och två tredjedelar får ett av studieläkemedlen utöver standardvården.
Studien är en del av den andra fasen av forskningsprojektet WHO Solidarity, som officiellt startade på onsdagen. Den omfattar totalt 52 länder och 600 sjukhus.
Förhoppningen är att medicinerna ska minska på risken för att allvarligt sjuka covid-19-patienter dör.
– Finland var det första landet som gick med i den andra delen av studien, säger Solidaritys nationella huvudforskare, professor Kari Tikkinen.
Enligt honom har de första patienterna redan rekryterats i Finland för den andra fasen av studien, som förväntas involvera tiotusentals patienter. 14 finska sjukhus deltar i studien.
Finland deltog också i den första fasen av studien, där totalt mer än 14 000 coronapatienter från hela världen deltog. De slutliga resultaten av den studien kommer att finnas tillgängliga i september.
Läkemedlen verkar preliminärt lovande
Enligt Tikkinen har särskilt läkemedlet Imatinib redan goda preliminära, lovande bevis vid behandling av personer med covid-19.
– I en placebokontrollerad studie i Nederländerna halverade medicinen risken för dödsfall. Men endast 400 patienter deltog i studien, så resultatet måste tills vidare behandlas med försiktighet.
Tikkinen tycker också att forskningen kring läkemedlet Infliximab är intressant.
– I observationsstudier har patienter med reumatism haft mindre allvarliga covid-19 symtom om de har fått den här typen av behandling. Resultaten kräver dock bekräftelse från en randomiserad studie.
– I vilket skede ett läkemedel är värt att använda kan endast bestämmas genom undersökning, säger Tikkinen.
WHO-studien Solidarity undersöker också läkemedlet Artesunate, vilket används i behandlingen av svår malaria. Men detta läkemedel uteslöts från forskningen i Finland av tekniska skäl.
Finland deltog i WHO: s veckokonferens för första gången på onsdagen. Social- och hälsovårdsminister Hanna Sarkkinen talade under presskonferensen.
– Vi behöver forskning som är tillräckligt omfattande för att göra läkemedelsforskningen pålitlig. Vi är stolta över att ha anslutit oss till studien, sa Sarkkinen.
Enligt Sarkkinen är internationell läkemedelsforskning som samordnas av WHO avgörande för att få ny information och hjälpa coronapatienter.
Tidigare test med andra mediciner har visat sig ha mycket liten eller ingen effekt alls på covid-19.
Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Suomen jatko WHO:n koronalääketutkimuksessa varmistui – ensimmäiset suomalaiset on jo rekrytoitu leukemia- ja reumalääkkeiden testaamiseen skriven av Jaana Hevonoja, bearbetad av Dominique Pashley.