Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rådmansgatans invånare oroliga och förargade över förnyandet av gatan

Från 2021
Robert Lökfors ser in i kameran
Bildtext Robert Lökfors är missnöjd över förnyandet av Rådhusgatan.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Smalare väg och färre parkeringsplatser har gjort invånarna på Rådmansgatan i Näse förargade. Det är brist på parkeringsplatser, och invånarna är oroliga att räddningsverkets fordon inte kan komma fram på grund av chikanerna.

Planen för förnyandet av Rådmansgatan är att bygga nya hus på andra sidan vägen. Därför blev man tvungen att göra vägen smalare.

Enligt Borgås kommunteknikchef Kari Hällström har man verkställt stadens lagligt giltiga plan för området.

– I planen för området är gatan reserverad till den bredd den är nu, säger Hällström. Det är alltså bara ett kontinuum för genomförandet av stadsplanen.

400 bostäder, men endast två parkeringsplatser för gäster

Eftersom planen för bygget redan godkänts, är det för sent att ändra på bredden av gatan.

Mellan Rådmansgatan och Västra Mannerheimleden kommer det att byggas nya höghus. För att de nya höghusen ska på plats, var man tvungen att göra Rådmansgatan smalare.

I och med att gatan gjordes smalare, försvann också flera parkeringsplatser som funnits vid gatukanten.

– Jag har definitivt märkt av att det finns färre parkeringsplatser, säger invånaren Pamela Hynninen. Dessutom finns det bara två stycken gästplatser, men 400 bostäder. Hur har man tänkt där?

Bild på parkeringsplatsen vid butiken Lidl
Bildtext Parkeringsplatsen som invånarna nu blir tvungna att använda är oftast full.
Bild: Josefine Klemets/Yle

I nuläget använder en del av invånarna parkeringsplatsen vid Lidl. På den parkeringsplatsen får man stå parkerad i högst tio timmar, med parkeringsskiva.

– Den parkeringsplatsen är alltid full, och vem orkar springa ända dit för att ändra parkeringsskivan var tionde timme, säger Hynninen.

– Tror Borgå stad att man inte längre kör bil här i stan, undrar invånaren Robert Lökfors.

Både Lökfors och Hynninen önskar att det skulle komma fler parkeringsplatser närmare byggnaden.

För två veckor sedan startade de en namninsamling om begäran på fler parkeringsplatser, som på en vecka fick 120 namn.

Enligt Hynninen skulle de antagligen ha fått fler namn om inte så många av invånarna varit på semester. Namninsamlingen har lämnats in till Borgå stad och hoppas på åtgärder.

Borgå stad försöker komma emot

Kari Hällström är medveten om klagomålen från invånarna, men säger att det är för sent för att bredda vägen och återfå de gamla parkeringsplatserna.

– Vi förstår klagomålen och försöker komma emot genom att erbjuda en viss mängd parkeringsplatser på stadens sida av parkeringsplatsen vid Lidl, säger Hällström.

På de parkeringsplatserna skulle det inte vara någon tidsbegränsning. Det skulle betyda att invånarna kunde reservera en plats där och få parkera utan att behöva titta på klockan.

Chikanerna irriterar

Invånarna önskar också att chikanerna skulle tas bort för att underlätta körningen. Just nu går det inte att mötas med två bilar på gatan, vilket irriterar invånarna.

Enligt Hynninen och Lökfors var tanken bakom chikanerna att förhindra fartdårar, men några sådana har varken Hynninen eller Lökfors någonsin stött på.

– Jag har bott nästan hela mitt liv här, i över 50 år och jag har aldrig sett någon fartdåre på den vägen, säger Lökfors. På andra ändan av vägen är det ju en återvändsgränd, så det är inte möjligt att få upp en tillräcklig fart.

Bild på chikanerna på rådmansgatan
Bildtext Chikanerna irriterar invånarna och är inte till någon nytta, enligt dem.
Bild: Josefine Klemets/Yle

Cykelvägarna är också något som förundrar invånarna. Bilvägen har gjorts smal, men istället har det lagts till en bred cykelväg på vardera sidan av bilvägen.

Det här tycker Hynninen är totalt onödigt.

– Under en dag cyklar det kanske tjugo stycken cyklister på den här vägen. Varför behöver de två breda cykelvägar?

Ingen orsak till oro om räddningsverkets fordon

Utöver parkeringsplatserna, chikanerna och cykelvägarna oroar sig invånarna också över att räddningsverkets fordon inte skulle komma fram.

Enligt Hynninen och Lökfors är det inte möjligt för en stor brandbil att åka slalom mellan chikanerna då det är bråttom.

En av avfarterna har försvunnit, vilket inte bara gör det svårt för invånarna att köra ut, men också för brandbilen att komma till gården.

– Brandbilarna ryms nog att köra på Rådmansgatan, även om det är lite trångt, säger jourhavande brandmästare Petri Lyttinen.

Bild på kantstenarna på Rådmansgatan
Bildtext Det finns endast en avfart kvar ut från parkeringsplatsen. Utryckningsfordon måste köra över de höga kantstenarna, som enligt Hällström ska sänkas.
Bild: Josefine Klemets/Yle

När ett fordon ska svänga upp mot byggnaden, måste det köra över kantstenarna. Kantstenarna är för tillfället väldigt vassa, vilket i värsta fall kan orsaka punktering på brandbilens däck.

Bortsett från det vill Lyttinen ändå försäkra invånarna om att de inte behöver oroa sig för att räddningsverket inte skulle ta sig fram till byggnaderna. Räddningsverket har varit på plats för att pröva om de kan ta sig fram med sina fordon. Det här finns, enligt Lyttinen, dokumenterat med bilder.

– På vintern kan det hända att gatan kommer att vara smal på grund av snö, men det är inte den enda gatan i stan som är smal.

Också Kari Hällström vill försäkra invånarna om att räddningsverket kommer fram. För att underlätta och förhindra eventuell punktering av däcken, kommer både chikanerna och kantstenarna att sänkas.

Parkeringsplatserna vid gatan förblir ändå ett minne blott.

Diskussion om artikeln