Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Camilla Richardsson välkommen vinnare i sidogrenen – ny rekordnotering för Jonni Blomqvist

Camilla Richardsson öppnade tävlingssäsongen i Vasa på 3000 meter slätt.
Bildtext Camilla Richardsson avgjorde loppet 300 meter från mål. (arkivbild)

Den inhemska friidrottssäsongen fortsatte i Helsingfors utan våra största stjärnor. Kvällen bjöd ändå på flera fina tider och Camilla Richardsson var en av de gladaste vinnarna på Djurgårdens idrottsplan.

Camilla Richardsson är tillbaka och löpningen smakar igen. 27-åringen var i en klass för sig på 1 500 meter och vann med tiden 4.23,24, hennes näst bästa notering under karriären. Hon slog tvåan Nelli Nordlund med över åtta sekunders marginal.

– Det kändes ganska lätt och avslappnat. Efter att jag varit sju månader utan att tävla känns det riktigt bra, säger Richardsson i tv-intervjun efter tävlingen.

– Det är riktigt roligt att tävla igen och jag ser framemot FM och Sverigekampen.

Inspiration från Warholms otroliga världsrekord

Borgå Akilles Jonni Blomqvist bjöd på en enorm rekordförbättring på 400 meter häck vid Tähtikisat i Helsingfors. Blomqvist gick en hård kamp om segern med Tuomas Lehtinen från Liedon Parma.

23-åringen höll undan på upploppet och vann med den fina tiden 50,50. Blomqvist förbättrade sitt rekord med hela 91 hundradelar

– Jag visste att jag är i bra form och i dag fungerade tekniken, säger Blomqvist i Yles tv-intervju.

Inspiration hade han fått från en viss norrman.

 – Visst steg jag upp mitt i natten för att se Karsten Warholms världsrekordlopp (45,94) i Tokyo. Den prestationen gav givetvis extra energi att förbättra mitt eget rekord.

 – Jag har varit mer eller mindre skadefri i fyra år och nu börjar även klockan gilla min löpning, konstaterar Blomqvist.

Syskonen Andersson kammade noll

Damernas stavtävling gick inte till historieböckerna som den högklassigaste.

Hela tre av tävlingens fyra deltagare rev ut sig på öppningshöjden, bland dem syskonen Saga och Silja Andersson från Esbo IF.

Silja Anderssons tävling tog slut efter tre rivningar på 380 och 400 blev för mycket för storasyster Saga.

Maria Kytölä från Nurmijärven Yleisurheilu vann med resultatet 380.

Av de finländska OS-idrottarna fanns endast släggkastaren Krista Tervo på plats i Helsingfors. I motsats till kvalet i Tokyo lyckades hon få ett resultat i alla fem kast och vann med 68,59, som hon fick till i den andra omgången.

Fina tider på banvarvet utan häckar

På damernas 400 meter slutade Jeanine Nygård trea med tiden 55,10 vilket är hennes snabbaste banvarv den här säsongen. Förhandsfavoriten Milja Thureson vann på 53,90, hennes personliga rekord.

Även herrarnas 400 meter bjöd på fina tider. Viljami Kaasalainen som förra säsongen vann FM-guld på 100 meter förbättrade sitt personliga rekord och vann med tiden 47,20.

HIFK:s Erik Back var tvåa med nya rekordnoteringen 47,34. Back förbättrade sitt egna rekord med 28 hundradelar. Gamlakarleby IF:s  Filiph Johansson var trea (47,81) och Sibbo Vargarnas Eljas Aalto fyra (48,01).