Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ano Turtiainen samlade 5 000 anhängarkort på en dag – får bilda parti

Från 2021
Ano Turtiainen
Bildtext Ano Turtiainen har utgjort en enmansgrupp i riksdagen sedan februari. Nu får han registrera sin förening som parti.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Riksdagsledamot Ano Turtiainen har samlat tillräckligt med underskrifter för att kunna registrera sitt nya parti. Turtiainen har sedan våren bildat en enmansgrupp i riksdagen, sedan han uteslutits av Sannfinländarna.

Ano Turtiainen började samla in underskrifter på onsdagen, både på webben och som fysiska anhängarkort.

På ett dygn fick föreningen Valta kuuluu kansalle (ung. Makten tillhör folket) de 5 000 underskrifter som behövs för att registrera ett parti.

Föreningen skriver i ett pressmeddelande att det är första gången som en förening så här snabbt får de stödförklaringar som behövs för registrering.

“Makten tillhör folket och enligt principerna för direkt demokrati ska alla finländare tillsammans få bestämma om den politiska riktningen i Finland. Det ser partiet Makten tillhör folket till från och med nu”, skriver Turtiainen.

På sin webbplats säger föreningen sig eftersträva mer direkt demokrati, bland annat genom fler folkomröstningar.

Justitieministeriet lämnar stödförklaringarna till Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata som granskar dem. Därefter fattar ministeriet det slutgiltiga beslutet att föreningen ska införas i registret och för in föreningen som ett parti i registret.

Utesluten från både riksdagsgrupp och parti

Ano Turtiainen blev invald i riksdagen för Sannfinländarna i Sydöstra Finlands valkrets år 2019.

Han uteslöts ändå från Sannfinländarnas riksdagsgrupp i juni i fjol efter att på Twitter ha hånat George Floyd, som dog till följd av polisbrutalitet i USA.

I februari i år beslöt Sannfinländarna att utesluta Turtiainen från partiet.

Beslutet fattades efter att Turtiainen uppträtt hotfullt mot riksdagens talman Juho Eerola i riksdagens café. Turtiainen uppges ha varit irriterad på att Eerola ifrågasatt hans vägran att använda munskydd i riksdagen.

Efter att ha uteslutits av Sannfinländarna bildade Turtiainen sin egen enmansgrupp i riksdagen.

Enmansgruppen har en anställd, James Hirvisaari, som också tidigare varit riksdagsledamot för Sannfinländarna.