Hoppa till huvudinnehåll

Sport

14 straffar behövdes för att avgöra Supercupen – andremålvakten Kepa straffhjälte när Chelsea besegrade Villarreal

Uppdaterad 12.08.2021 08:56.
Chelsea vann Uefa Supercupen 2021.
Bildtext Chelsea vann Uefa Supercupen 2021.

90 minuter räckte inte för att avgöra vilken klubb som är Uefa Supercup-mästare anno 2021, inte 120 minuter heller, för den delen. Straffdrama skulle alltså följa, och efter 14 straffar stod Chelsea som vinnare.

Den internationella herrfotbollens Supercup avgjordes på onsdagskvällen i Belfast mellan Champions League-mästaren Chelsea och segraren av Europa League, Villarreal.

Londonklubben gick upp i ledning i den 27:e minuten. Kai Havertz gav ett inlägg strax utanför straffområdets vänstra kant, Timo Werner sög åt sig en Villarreal-back och Hakim Ziyech hade en tämligen enkel uppgift att styra in bollen bakom Sergio Asenjo.

Villarreal pressade hårt, och bland andra Alberto Moreno hade ett ruskigt skott från nära håll som stoppades av ribban. Men Chelsea lyckades hålla sin ledning ända till den 73:e minuten.

Då misslyckades den tyska landslagsbacken Antonio Rüdiger kapitalt med sin passning i den egna försvarszonen, varpå Villarreal blixtsnabbt spelade ett öppet läge för Gerard Moreno som pangade in utjämningen.

Det stod 1–1 efter både 90 minuter och 120 minuter, varpå straffsparkar följde.

Målvaktsbyte

Inför straffläggningen fick Chelseas målvakt Edouard Mendy stiga åt sidan och ersättas av andremålvakten Kepa Arrizabalaga, vilket med facit på hand visade sig vara ett genidrag av Chelsea-tränaren Thomas Tuchel.

Kepa räddade två straffar och ledde Chelsea till klubbens andra Super Cup-titel – den första kom 1998.

Tuchel berättar att Chelseas målvaktstränare noga analyserat lagets målvakter Willy Caballero, Kepa Arrizabalaga och Edouard Mendy, och att det var planerat på förhand att ett målvaktsbyte kan bli aktuellt om matchen drar ut till straffsparkstävling.

– Det var planerat och vi hade öppet diskuterat det med målvakterna. Edu var helt okej med beslutet och insåg att vi gör det för lagets bästa och med statistik som grund för beslutet, sade Tuchel på Hayters TV.

Fin start på säsongen

Supercupfinalen spelades bara tre dagar innan Premier Leaguesäsongen 2021–2022 kör i gång för Chelseas del med match mot Crystal Palace (Brentford – Arsenal inleder PL-säsongen redan på fredag).

– Fysiskt var det den sämsta möjliga utgången, mentalt och psykologiskt var det det bästa som kunde hända oss, kommenterade Tuchel det faktum att Supercupen avgjordes enligt det långa formatet och bara några dagar innan säsongsstarten.

– Det hjälper inte att säga att vi inte är redo, vi måste anpassa oss och vara så förberedda som möjligt och vara så bra som möjligt på lördag.

Supercupen 2021, Belfast:

Chelsea – Villarreal 6–5 efter straffar

27 min, Hakim Ziyech 1–0

73 min, Gerard Moreno 1–1

Straffar:

Chelsea: Kai Havertz –

Villarreal: Gerard Moreno +

Chelsea: César Azpilicueta +

Villarreal: Aïssa Mandi –

Chelsea: Marcos Alonso +

Villarreal: Pervis Estupiñán +

Chelsea: Mason Mount +

Villarreal: Moi Gómez +

Chelsea: Jorginho +

Villarreal: Dani Raba +

Chelsea: Christian Pulisic +

Villarreal: Juan Foyth +

Chelsea: Antonio Rüdiger +

Villarreal: Rau Albiol –