Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny dramaserie filmades i Ekenäs – producenten: “Serien är en livsomvälvande resa”

Från 2021
Uppdaterad 14.08.2021 13:06.
Bild en en husbil med skådespelare och filmteam bredvid. I förgrunden två regissörstolar.
Bildtext Så här såg det ut på torget i Ekenäs på tisdagen då en av de första scenerna till dramaserien Drakar spelades in.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

En husbil står på torget i Ekenäs. Den är inredd med färgglada blommor och vägskyltar från välkända vägar i världen. I bilen sitter fyra nittonåriga killar som precis tagit studenten. Killarna ska köra till Norge för att fira vänskapen innan hösten och studier på olika orter väntar. De har livet framför sig.

Dramaserien Drakar spelas in som bäst. I början av veckan filmades en av de första scenerna på torget i Ekenäs. 

Skådespelarna var klädda som vilka tonåringar som helst och filmteamet lyste i sina gula västar. På plats fanns också en husbil, ett tält och filmutrustning. 

Bild av en kille som har hoppat upp på¨vindrutan på en husbil på torget i Ekenäs.
Bildtext Ivriga tonåringar på väg på en "roadtrip", det vill säga en bilfärd, till Norge.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Serien skildrar en avgörande tid i fyra killars liv. Efter sommaren som nybliven student väntar osäkerheten kring flytten till en ny ort och oron över om kompisgänget består eller om allt förändras på hösten. 

– Vi brukar beskriva serien som en livsomvälvande resa. Pojkarna är i ett brytningsskede i livet, säger Inka Hietala.  

Porträtt av Inka Hietala framför filminspelningsplatsen på Ekenäs torg.
Bildtext Producenten Inka Hietala har under coronapandemin lärt sig att man inte ska planera för långt i förväg, eftersom allt kan ändra på kort varsel.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Inka Hietala är producent på Citizen Jane Productions som ansvarar för produktionen av serien. Serien kommer visas på Yle Arenan under nästa år. 

– Vi riktar oss till en målgrupp i åldern femton till tjugo. Men vi hoppas att serien intresserar en bredare publik, särskilt då det är många som kan känna igen sig i skedet i livet då man precis blivit färdig från gymnasiet och ska gå vidare till nästa steg. 

I riktning mot Norge

Inspelning av dramaserien Drakar inleddes i Ekenäs den 9 augusti. Därefter körde filmteamet till Karis och sedan till Sjundeå för att fortsätta filma. 

Inspelningarna pågår i fem veckor.

En stor del av händelserna i serien utspelar sig i Norge. Tanken är att man ska filma i Norge om det är möjligt i och med coronapandemin. 

– Jag ser fram emot att åka upp till ishavet. Jag har varit där tidigare och det är jättevackert, säger David Sandqvist. 

Sandqvist spelar huvudrollen Rollo, en av de nittonåriga killarna som ska åka iväg på husbilresa. Precis innan deras avfärd till Norge dör Rollos mamma, men killgänget beslutar sig ändå för att åka. 

Porträtt av skådespelaren David Sandqvist som står på Ekenäs torg.
Bildtext Skådespelaren David Sandqvist är egentligen teaterregissör. Han upplever att det är stor skillnad på att jobba på en filminspelning och en teaterscen.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

David Sandqvist kan relatera till Rollos personlighetsdrag. Sandqvist beskriver Rollo som en karaktär som gärna håller i trådarna och försöker lösa kompisarnas problem. 

– Rollo vill konstant ha en agenda. Det känner jag igen i mig själv. Jag tycker inte om att vara mållös, då får jag lite ångest. 

Bild av filmarbetare som ser på en skärm där skådespelarna syns. I bakgrunden finns en husbil där skåespelarna i verkligheten finns.
Bildtext På skärmarna har man full koll på vad som händer under inspelningen i husbilens förarsäte, där scenen utspelar sig.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Sandqvist är sju år äldre än rollen han spelar. Enligt honom är skillnaden stor mellan att vara tjugosex och nitton. Han kommer fortfarande ihåg hur det är att vara nitton och ha livet framför sig. 

 – Då man är nitton är man ganska fast i sitt eget huvud. Nu känns det som om jag har landat i mig själv. Nu står jag stabilt på egna ben och är nöjd med var jag är i livet. 

Allt börjar i Ekenäs

Manusförfattaren och skaparen till serien Drakar, Tom Saxman, är själv uppvuxen i Ekenäs. Händelserna i serien är inspirerade av verkliga händelser från Saxmans ungdom. 

Bild av två gräsänder som står mitt på Ekenäs torg under en filminspelning.
Bildtext Både vädret och omgivningen kan ställa till med utmaningar då man filmar. Gräsänderna på bilden lotsades åt annat håll då de höll på att vanka in i bild.
Bild: Yle/Cecilia Juuti

Det är på torget i Ekenäs som killarna i serien stämmer träff för att inleda bilfärden mot Norge. 

Inspelningarna på torget i början av veckan väckte nyfikenhet bland Ekenäsborna. Många har rört sig på torget kring inspelningsplatsen vilket har gjort inspelningarna utmanande.  

– På söndag kväll då vi kom hit var det väldigt dött och vi tänkte “det här kommer ju bli lätt”. Men tydligen är alla i Ekenäs vakna på morgonen och på dagen, så det har varit lite knepigt att filma, säger Titus Poutanen. 

Poutanen är regissör för dramaserien Drakar. Förutom det faktum att det har varit livligt på torget har inspelningarna kommit bra igång, säger Poutanen.

– Första dagen är vanligen trög, men det gick superbra i går. I dag gick det också bra. 

Porträtt av regissören Titus Poutanen som står på Ekenäs torg.
Bildtext Enligt regissören Titus Poutanen är det alltid en utmnaning att få arbetet att löpa smidigt med ett stort filmteam.

Enligt Poutanen kan det vara lättare för skådespelarna att leva sig in i omgivningen om man filmar i autentisk miljö. 

Ibland är miljöerna ändå inte autentiska fastän det ser ut så.

I dramaserien Drakar åker killarna från Ekenäs mot Norge. Men i verkligheten åkte husbilen och filmteamet från Ekenäs mot Sjundeå. 

Producenten Inka Hietala förklarar det här med begreppet “movie magic”, det vill säga filmmagi. Så här filmar man förmånligare utan att behöva besöka alla ställen som scenerna utspelar sig på. 

– Vi passar på att filma lite landsbygdsscener i Karis. I Sjundeå hittade vi en trevlig strand som får föreställa Uleåborg, säger Hietala. 

Ny serie filmas – händelserna i dramaserien Drakar börjar i Ekenäs

14:02

Diskussion om artikeln