Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Strängare coronarestriktioner i huvudstadsregionen: Hobbyer inomhus förbjuds om säkerhetsavstånd inte håller – Helsingfors festspel ställer in och går till domstol

Från 2021
Uppdaterad 12.08.2021 15:07.
En ung kvinna står vid en utomhusbar på en festival. Personalen bär munskydd och visir.
Bildtext Begränsningarna gäller sammankomster utomhus och inomhus – offentliga sådana, inte privata.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nya coronarestriktioner innebär att högst 25 personer får samlas inomhus och högst 50 personer utomhus inom avgränsade områden. Det här drabbar kulturevenemang hårt då det i princip är omöjligt att avgränsa publiken enligt kraven. Hobbyer inomhus får inte ordnas om inte säkerhetsavstånd kan hållas.

De nya restriktionerna gäller publikevenemang och offentliga sammankomster i huvudstadsregionen. Det här innebär att högst 25 personer får samlas inomhus och högst 50 personer utomhus inom avgränsade områden. De nya restriktionerna träder i kraft den 20 augusti och gäller till den 12 september 2021.

För publikevenemang inomhus ska alla ha en egen sittplats. Det ska dessutom gå att undvika närkontakt till andra personer och andra hälsosäkerhetsdirektiv ska följas. Avstånd ska också hållas utomhus.

Reglerna gäller i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Hobbyer inomhus förbjuds om säkerhetsavstånd inte håller

De skärpta restriktionerna innebär att idrott inomhus är förbjuden om det inte går att upprätthålla säkerhetsavstånd på två meter mellan deltagare. Det här drabbar all lagidrott på hobbynivå.

Reglerna för säkerhetsavstånd gäller inte för proffsidrottare eftersom idrotten är deras yrke.

Reglerna gäller inte privata sammankomster. Sådana rekommendationer ges av sjukvårdsdistrikten och kommunerna.

Beslutet har fattats i enlighet med coronautlåtanden från Institutet för hälsa och välfärd, Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) samt huvudstadsregionens coronagrupp.

Har en dramatisk effekt på Finnkinos verksamhet

Vid biografkedjan Finnkino möts beskedet med besvikelse eftersom det betyder att enbart 25 personer kan sitta i en sal samtidigt.
– De nya restriktionerna har en dramatisk effekt på Finnkinos verksamhet. Vi är väldigt besvikna över beslutet. Det har en stor betydelse för filmbranschen eftersom besökarantalet sjunker avsevärt, säger Hannele Wolf-Mannila vid Finnkino till Yle Uutiset.

Enligt Finnkino är begränsningarna orättvisa eftersom evenemangsbranschen behandlas strängare än andra sektorer.
– Under hela coronaepidemin har inte en enda smittkedja koncentrerats vid en biograf i Finland eller i världen. Trots det begränsas den här sektorn mest av alla, säger Wolf-Mannila.

"Det är inget konstevenemang att ha människor i inhägnader som djur"

Också för Helsingfors festspel är beskedet från regionförvaltningsverket dystert. Det innebär nämligen att nästan allt program måste inhiberas. Festspelen inleds torsdagen 19 augusti, medan restriktionerna tas i bruk från och med fredagen 20 augusti.

Konserter inhiberas eftersom det enligt vd:n för Helsingfors evenemangsstiftelse Stuba Nikula inte är möjligt att avgränsa publiken i olika områden.
– Den idén fungerar inte för konserter eller teatrar utan bara på en fotbollsstadion. Att ha tolv olika ingångar, toaletter och kaféer med 25-50 personer i en sektion är omöjligt att arrangera. Det är inget konstevenemang att ha människor i inhägnader som djur, säger Nikula till Svenska Yle.
Enligt Nikula är det oklart vilka ekonomiska konsekvenser det här får. Om festspelen får stöd utifrån behöver inhiberandet inte leda till ekonomiska förluster.

– Vi har sökt pengar från utbildnings- och kulturministeriet och statskontoret, säger Nikula.

Besvärar sig till domstol

Nikula anser att regionförvaltningsverkets beslut inte är i enlighet med lagen om smittsamma sjukdomar. Därför kommer man besvära sig till Helsingfors förvaltningsdomstol.
– De här restriktionerna om att publiken ska inordnas i grupper går inte att hänvisa till lagen. Det finns ställen i Finland där coronaläget är liknande men där man ändå inte tagit i bruk liknande restriktioner, säger Nikula.
Besväret görs av Turism- och restaurangförbundet MaRa och Helsingfors evenemangsstiftelse fogar sig till deras besvär. Besväret gäller specifikt restriktionerna i Helsingfors och Jyväskylä.

Också evenemang i Ishallen ställs in

Helsingfors ishall diskuterar just nu med evenemangsarrangörerna om evenemang kan ordnas med mindre publik ordnad i grupper.
Vd Tom Kivimäki säger till Yle Uutiset att det i princip står klart att evenemang måste inhiberas eller skjutas upp.

De evenemang som ordnas i ishallen har en publik på tusentals personer och enligt Kivimäki går det inte att avgränsa publiken i olika grupper.

– Det finns för många paragrafer för att det ska vara tekniskt möjligt, säger han.

Artikeln uppdaterad med kommentarer 12.8 klockan 15.07.