Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Jonas Jungar: Många skulle inte orka höra ett enda ord till om klimatkrisen och det blir journalistikens nästa jätteutmaning

Jonas Jungar, chef för kvalitetskontroll och publikdialog på Svenska Yle
Bildtext Det behövs mera hoppingivande berättelser om klimatet - om teknologin som redan finns eller håller på att utvecklas, eller om enskilda individer som modigt engagerar sig och inte kapitulerar inför hotet, skriver Jonas Jungar.

Det ändrar i förlängningen på våra livsbetingelser. Allt annat är då i slutändan av underordnad betydelse – lyckas vi bromsa den accelererande uppvärmningen eller inte. Att journalistiken förmår upprätthålla ett engagemang och intresse för frågan blir därför helt centralt för hur det går, skriver Jonas Jungar.

Jag var nog säkert inte den enda som kände en gnagande olust under sommarens långa, heta perioder. Visst, det var ljuvligt och underbart med sydeuropeiskt klimat i några veckor, men fullständigt onormalt var det ju. 

Man simmade omkring i 27-gradigt havsvatten, sökte svalka under provisoriska solskydd, dränkte lakanen i svett under tropiska nätter och läste mellan varven om rasande bränder i Kanada, Grekland eller Sibirien och översvämningar av närmast bibliska mått i tyska städer

Sommaren 2021 går inte till historien som en ovanligt utdragen värmebölja, utan som en gigantisk varningsklocka och mistlur som tjöt i vårt öra. Jag tror också den mest inbitna klimatförändringsförnekaren i sitt stilla sinne insåg att verkligheten nu hade kommit ikapp. 

Den här veckan kan alla tiders värmerekord i Europa ha slagits (på Sicilien). Nästan 49 grader. Fyrtionio grader. Absurt.

Jag tror också den mest inbitna klimatförändringsförnekaren i sitt stilla sinne insåg att verkligheten nu hade kommit ikapp

Det här är alltså inte något som våra barn eller barnbarn får lov att reda upp, det sker här och nu. IPCC:s nya jätterapport var i ärlighetens namn inte någon överraskning, vi visste nog vad den skulle berätta oss. Det som forskarna har sagt att kommer att hända, det har börjat hända nu.

Så här är vi nu, och hur tjatig klimatdebatten än kan tyckas vara så har åtminstone journalistiken inget annat val än att rapportera på bred front, allt annat vore ansvarslöst. Hur det sedan görs är förstås tusendollarsfrågan.

Hur tjatig klimatdebatten än kan tyckas vara så har åtminstone journalistiken inget annat val än att rapportera på bred front, allt annat vore ansvarslöst

Låt oss i alla fall först slå fast en sak: klimatförändringen är inte en åsikt, utan ett faktum baserad på samlad vetenskap. Klimatförändringen struntar fullständigt i vad vi har för åsikt om den. Vi kan fortsätta tycka hur mycket vi vill, men det bromsar inte de stigande temperaturerna.

Det är för övrigt inte planeten som ska räddas (den klarar sig nog), det är vi människor som drabbas.

Klimatförändringen struntar fullständigt i vad vi har för åsikt om den

Men hur upprätthåller man intresset och engagemanget? Klimatnyheter är inte precis klickvänligt innehåll, snarare en avstängare för många. Och det är fatalt om klimatfrågan blir bara ett irriterande bakgrundsbrus i offentligheten.

Ett svar är helt uppenbart: det behövs mera hoppingivande berättelser om klimatet – om teknologin som redan finns eller håller på att utvecklas, eller om enskilda individer som modigt engagerar sig och inte kapitulerar inför hotet. Genomgripande förändringar i samhället skapas genom drömmar och visioner, inte genom att måla framtiden med nattsvarta penseldrag.

Att var och en av oss kan bidra till den förändringen genom vårt agerande är en kraft som inte ska underskattas. Att man kan dra sitt eget lilla strå till stacken, och att märka att många andra gör likadant, ger både hopp och inspiration. "Klimatsmarta vardagstips" är alltså en given journalistisk nisch med en klar beställning.

Att man kan dra sitt eget lilla strå till stacken, och att märka att många andra gör likadant, ger både hopp och inspiration

Och det behövs mycket mer kritisk klimatjournalistik, framförallt gällande politikerna – vad är den faktiska innebörden i deras klimatstrategier och diverse vägkartor? Vad händer konkret och när händer det? Det är också lätt att gå vilse i proportionerna, i miljarder och miljoner och den terminologi som överlag omgärdar klimatdebatten. 

Det är ändå ett faktum att de riktigt stora utsläppsminskningarna sker endast genom statlig (helst internationell) reglering. Eller när de fossila bränslena helt enkelt börjar bli dålig business, vilket utvecklingen inom bilbranschen redan tydligt visar. Det mediala fokuset måste alltså följaktligen läggas framförallt där. 

Samtidigt måste företagsvärldens verksamhet synas mer kritiskt i sömmarna. Det finns många företag som sysslar med så kallad greenwashing. De vet att det går att slå mynt av den ökande miljömedvetenheten genom att skönmåla sig som ett grönt alternativ för konsumenten. Men det räcker inte med etiketter och sloganer. Gröna värden som inte efterföljs av handling är bara PR-snömos.

Tyvärr kommer klimatrapporteringen också att måsta handla om att en del av detta sannolikt är oåterkalleligt – om att vi inte lyckas bromsa uppvärmningen som mycket som vi hoppas. Hur ser livet ut på en varmare planet, och hur kan vi redan nu börja förbereda oss på det? Det är inte uppgivenhet, utan pragmatism.

Hur ser livet ut på en varmare planet, och hur kan vi redan nu börja förbereda oss på det?

Allt detta, och förhoppningsvis mycket mera, hoppas vi kunna förmedla för Svenska Yles del. Vi kommer samtidigt att förstärka vår klimatbevakning i höst, men inte bara för att nästa avgörande klimatmöte sker i Glasgow i november.

Klimatfrågan kan nämligen inte längre separeras som något slags väsensskilt samhällsområde som "invandring", "ekonomi" eller "sjukvård". Om själva fundamentet för människans existens på den här planeten är hotad kan den inte behandlas som en politisk tvistefråga bland andra. 

Det blir med nödvändighet en fråga som måste genomsyra all medial samhällsbevakning, och som måste resurseras därefter.

Skribenten är innehållschef på Svenska Yle med ansvar för journalistik och etik

Till dig som inte längre riktigt orkar följa med klimatrelaterade nyheter - vad skulle kunna väcka ditt intresse på nytt?

Svara gärna i kommentarsfältet!