Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Föreställningen 19h90° är inställd på grund av coronavirusfall

Från 2021
Uppdaterad 14.08.2021 10:32.
Skådespelarna Edith Holmström och Markus Riuttu framför Teater 90 Graders husbil.
Bildtext Efter goda erfarenheter från fjolårets föreställning Norppa Live återvänder Teater 90° till det superlånga livesända formatet med 19 h 90°.

Vi beklagar att den här föreställningen är avbruten.

Teater 90° återvänder till det superlånga formatet med en ny strömmad livevideoföreställning med namnet 19 h 90°.

Det är vad det låter som. Den nitton timmar långa föreställningen börjar streamas på Yle Arenan på lördag 14 augusti med start klockan 5 på morgonen och fortsätter ända till midnatt.

Föreställningen upprepar konceptet från Hangö Teaterträff 2020 då Teater 90° gjorde den tjugo timmar långa liveföreställningen Norppa Live.

En suddig bild av en regnig strand.
Bildtext Norppa Live bjöd på stillsamma och suggestiva landskapsvyer.
Bild: Jonatan Sundström / Teater 90 grader

Tanken är inte att någon ser hela föreställningen i sträck, utan istället klickar in för att se vad som händer. Camilla Lindberg som recenserade fjolårets Norppa Live skriver:

”Själv råkar jag dyka in under en sekvens där ett rotorblad från en en vindmölla vajar fram och tillbaka över en blå himmel. Den lugnande och repetitiva filmsekvensen återkommer.

Klockan åtta på morgonen passerar regntunga vyer förbi genom en regnvåt vindruta. Det är också lågmält och suggessivt.”

Tempot skapar en särskild kravlös stämning.

”En stressad åskådare, van vid snabba klipp från dagens filmvärld, får vackert finna sig i en gestaltning som utmanar i sin långsamhet. Det här är en form av slow-tv, lite som en viltkamera i skogen”, beskriver Lindberg.

En fiskare och en person klädd i björnkostym står på en sandstrand. En liten roddbåt är uppdragen i strandvattnet.
Bildtext Det förekom egendomliga och oväntade scenbilder i Norppa Live.
Bild: Jonatan Sundström / Teater 90 grader

Intim distansupplevelse

Tidsramen på tiotals timmar är också en särskild signal till åskådaren, berättar föreställningens regissör Akse Pettersson.

– Vi signalerar att det inte är meningen att man ska leta efter någon klimax eller fokusera på om det är välspelat eller välregisserat, säger han.

Inspirationen kommer från viltkamerorna där det inte heller finns någon garanti för att exempelvis vikarsälen alltid är på plats framför kameran och ”uppträder” för åskådarna. På samma sätt ger 19 h 90° inget löfte om att erbjuda effektiv underhållning.

En delad skärmbild som visar tre bilder, två av människor i en husvagn och en som visar en finländsk havsvy.
Bildtext Fjolårets föreställning Norppa Live var ett försök att möta publiken virtuellt, och det lyckades stundvis, menar regissören Akse Pettersson.
Bild: Jonatan Sundström / Teater 90 grader

– Det är ett annat sätt att se på konsten, mer som att stiga in ett landskap.

Därtill experimenterar Teater 90° med vissa tekniska redskap, som att använda kamerafilter som ett slags maskteater, att förvränga rösten och liknande. De kände att resultatet från den första live-videoföreställningen var uppmuntrande.

Föreställningen hade flera tusen åskådare och responsen var positiv. Därför är det nu dags att försöka möta publiken igen.

– Med Norppa Live kunde vi utforska om det går att möta en publik virtuellt. Går det att förmedla det essentiella i teater, och i så fall hur? Det kändes som att vi ibland nådde platser med publiken där vi inte vistats förr. Det kändes ganska intimt med publiken trots att vi inte såg dem, säger Pettersson.

Inte heller denna gång erbjuds det något slipat koncept eller någon klar produkt. Teater 90° tar lärdomarna från fjolårets föreställning tillvara och lägger till några nya element, både tekniska och innehållsmässiga.

– Vi har en chattfunktion där vi samlar in replikförslag från publiken, så det finns element av improvisationsteater med. Och så har vi några gästande stjärnor i ensemblen men ingen vet vad de ska göra, berättar Pettersson.

Artikeln uppdaterad 14.8.2021 klockan 09.48 med information om att produktionen avbryts klockan 10.00 på grund av ett coronafall i gruppen.

Hur ser jag på föreställningen?

19h90° är en 19h lång experimentell liveföreställning som teater 90° gör lördagen den 14 augusti kl. 05-24 i Hangö. 

1.     Klicka in dig på Arenan: https://arenan.yle.fi/1-50906402

2.     Du kan kika in när som helst mellan kl. 05 och 24. Du kan se igenom föreställningen från början till slut, komma in nu och då, låta den spela i bakgrunden eller lyssna på den som ett ljudspår.

3.     I samband med sändningen finns det även en chat-ruta, där du kan skriva repliker, ord, one-liners, monologer, dialoger eller poesi som vi kommer att använda oss av under sändningen.


Föreställningen improviseras fram under dagens lopp, och vadsomhelst kan hända. Du kan titta in och följa med närsomhelst det passar dig, men endast i realtid. Ibland sker det mycket, ibland lite. 19h90° sker i stunden, och är en blandning teater, videokonst, musik och diskussion om bl.a. betydelse. 

Diskussion om artikeln